Victor Ponta a declarat ca in cursul serii de miercuri sau joi dimineata va trebui publicat un nou anunt, astfel incat saptamana viitoare procedura se fie reluata.

"Cei trei participanti - patru au fost cei care au cumparat caietul de sarcini - aveau cate o problema in dosar si nu se putea merge mai departe fara riscul de a fi contestat. Atunci am decis, cu domnul Fenechiu, astazi am avut o discutie destul de lunga in sedinta de Guvern pe aceasta tema ... ne-a propus si am fost de acord practic sa-i declare necalificati si astazi sa reia procedura, in asa fel incat saptamana viitoare sa poate sa se califice probabil cei trei sau poate chiar mai multi", a afirmat premierul, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca nu vrea sa spuna ca este "un lucru bun", ci este un lucru "foarte ingrijorator" si spera ca a fost pierduta doar o saptamana. Ponta a sustinut ca va fi schimbat caietul de sarcini in asa fel incat conditiile puse sa nu fie "excesiv de restrictive".

Ponta a sustinut ca in situatia privatizarii CFR vina nu este a Ministerului Transporturilor: "Nu cred ca intram in bordul FMI daca aceasta prior actions nu este intr-un fel sau altul dusa la final, putem sa zicem astazi ca e dusa pana la capat in sensul ca a esuat, dar nu-mi doresc sa fie dusa la capat esuata. Imi doresc sa o ducem la capat cu bine, motiv pentru care aceasta procedura rapida pe care o declanseaza chiar azi ministerul ne poate ajuta sa fi pierdut doar sase zile."

Premierul a mentionat ca in caz contrar ar fi putut exista contestatii care sa duca la pierderea unui timp mai indelungat cu acest proces de privatizare. "Sa fim foarte realisti. Nu e o perioada, uitati-va ce se intampla in Europa (...). La Posta Romana nu erau foarte multi, s-a retras Posta belgiana daca nu ma insel, probabil ca au mai vazut ce se intampla, nu se inghesuie lumea sa cumpere companii de stat cu mii de angajati, cu probleme, e o realitate, ce sa facem", a declarat Ponta."Facem cat putem, facem fata cat mai frumoasa sa o ia cineva, dar nu se inghesuie petitorii la companii de stat", a completat premierul.

Niciunul dintre cei trei investitori care au depus documentatia de participare nu s-a precalificat pentru etapa urmatoare in cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfa, in urma verificarii si analizarii documentelor, procesul urmand sa fie reluat.

"Ministerul Transporturilor va informeaza ca, in urma verificarii si analizarii documentatiilor de participare depuse de potentialii investitori la procedura de precalificare in cadrul procesului de privatizare a SNTFM CFR MARFA, Comisia de Privatizare instituita la nivelul Ministerului Transporturilor, a hotarat respingerea celor trei potentiali ofertanti si reluarea procedurii, conform prevederilor legale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Documentatia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfa a fost depusa de compania americana OmniTRAX, Grup Feroviar Roman (GFR) si asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Miercuri a fost termenul pentru finalizarea verificarii si analizarii documentelor de participare, precum si pentru intocmirii listei investitorilor precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfa ("lista scurta"). Termenul final pentru desemnarea ofertantului castigator era 20 iunie 2013, conform angajamentelor stabilite cu Fondul Monetar International.

Privatizarea CFR Marfa se realizeaza printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa porneste de la 180 milioane de euro. Potrivit calendarului, potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta ar fi trebuit sa depuna pana la 27 mai oferta preliminara si neangajanta, alaturi de comentariile asupra proiectului contractului de vanzare - cumparare de actiuni inclus in dosarul de prezentare. Ulterior, comisia de privatizare trebuia sa poarte negocieri cu fiecare dintre acestia, incepand din 28 mai.

Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, potentialii cumparatori urmau sa depuna pana la 19 iunie documentele de participare care nu au fost solicitate in faza de precalificare, oferta de cumparare in plic sigilat si dovada achitarii taxei de participare la licitatie.