Facilităţile de depozitare de pe continent, variind de la vechi mine de sare la tancuri subterane, sunt la un nivel de umplere mai mare decât de obicei, după două ierni blânde, la care s-a adăugat scăderea cererii de gaze ca urmare a pandemiei de coronavirus. Această ofertă fără precedent face ca preţurile la gaze să rămână aproape de minimele istorice.

Conform datelor furnizate de compania Ukrtransgaz, care operează o reţea de gazoducte şi 12 facilităţi de subterane pentru stocarea de gaze naturale în Ucraina, cantitatea de gaze naturale stocată în Ucraina de companiile străine de la începutul anului şi până în prezent s-a triplat, până la 2,8 miliarde metri cubi.

În paralel, facilităţile de depozitare din Europa erau la 77% din capacitate la data de 17 iunie, comparativ cu o medie de 52% în perioada similară a anului trecut.

Ukrtransgaz a mai informat că anul trecut doar şapte companii străine au folosit Ucraina ca o opţiune de stocare, comparativ cu 54 de companii în prezent.

"Avem cele mai scăzute preţuri pentru stocarea gazelor din Europa şi tarife de transport foarte atractive", a declarat directorul general Sergiy Oleksienko, potrivit Agerpres.

"La preţurile scăzute din prezent este nevoie de capacităţi suplimentare de stocare, în condiţiile în care depozitele din nord-vestul Europei se umplu rapid şi este nevoie de o nouă rută pentru a scoate livrările din regiune. Ucraina are capacităţi importante de stocare pentru gaze naturale şi este din ce în ce mai activă pe piaţa tranzacţiilor cu gaze", spune Marco Saalfrank, director de trading la compania elveţiană de utilităţi Axpo Holding AG.

Ucraina are capacităţi de stocare disponibile pentru aproximativ 13 miliarde metri cubi de gaze naturale, sau aproximativ 13% din capacitatea totală a Europei. Fără opţiunea ucraineană, Europa va rămâne fără spaţii de stocare până la vară, dacă cererea redusă va persista, susţine Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence.

"Ne aşteptăm ca Europa să rămână fără capacităţi de stocare până la finele lunii august şi începutul lunii septembrie" spune Elchin Mammadov.

Tarifele reduse sunt un alt motiv pentru care depozitele din Ucraina sunt atractive.

"Costul agregat al utilizării depozitelor din Ucraina, incluzând şi tarifele de transport prin conductă între ţările vecine, este de maxim 3,16 euro pentru un Megawatt-oră", subliniază firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd. Comparativ, la cea mai recentă licitaţie din Europa, spaţiile de depozitare au fost adjudecate pentru un cost cuprins între 3,5 şi 6,5 euro pentru un Megawatt-oră.

"În timp ce facilităţile de stocare din Europa sunt răspândite între mai multe ţări, cu condiţii diferite, cele din Ucraina operează sub aceleaşi reguli şi sunt deţinute de un singur operator. Există avantaje în stocarea de gaze în prezent în Ucraina", a precizat Andrey Olesiyuk, director la firma D. Trading din Ucraina.