Anterior, Ministerul pentru situaţii de urgenţă din Ucraina a anunţat că o explozie puternică a avut loc în jurul orei locale 00:20 (21:20 GMT) la o secţiune din apropierea de satul Chabany (regiunea Kiev) a gazoductului Kyiv-Western Ukraine-1, care este utilizat pentru transportul gazelor naturale de la zăcămintele din estul Ucrainei până la depozitele subterane de gaze amplasate în apropiere de graniţa Ucrainei cu Uniunea Europeană.

"În pofida situaţiei de urgenţă, tranzitul gazelor spre ţările europene prin sistemul ucrainean de transport al gazelor este asigurat în cantităţile declarate pentru tranzit", a informat biroul de presă al Ministerului Energiei din Ucraina, scrie Agerpres.

Separat, operatorul de sistem de transport al gazelor din Ucraina (GTSOU) a informat şi el ca va fi nevoie de două sau trei zile pentru a repara secţiunea de gazoduct afectată de explozie. "Nu există victime. Consumatorii sunt aprovizionaţi cu gaze via alte conducte. Situaţia nu are niciun efect asupra tranzitului gazelor naturale spre statele membre UE", a informat operatorul.

Potrivit datelor oficiale, în perioada ianuarie-august 2020, Ucraina a livrat o cantitate de 34,8 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti spre Europa, în scădere cu 42% faţă de 59,6 miliarde metri cubi în perioada similară a anului trecut.