Cine sunt angajatii din Romania ale caror salarii vor creste cu 267%, pana in 2021. Sindicatele au avut o noua runda de negocieri pe legea salarizarii
Salariile din mediul bugetar nu se vor dubla, ci vor creste, in medie, cu 56 la suta in urmatorii 4 ani. Precizarile au fost facute de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, dupa ce tot ea avansase masuri care i-au uimit pana si pe colegii sai de partid.
Speram sa nu fie o noua „eroare de comunicare", dar sindicalistii care au participat la negocieri. Cele mai mari cresteri de lefuri, cu peste 200 la suta, sunt anuntate in domeniul Apararii.
Lia Olguta Vasilescu: "Nu au de ce sa fie nemultumiti pe modul in care arata acum Legea salarizarii unitare. Noi incercam sa ramanem in anvelopa de 32 de miliarde. Toate aceste anexe este posibil sa sufere modificari daca nu ne incadram in aceasta suma."
"Suma este pentru urmatorii patru ani de zile. Vor creste treptat salariile incepand de la 1 ianuarie 2018 pana la 1 ianuarie 2021."
Ministrul Muncii a adaugat ca este nevoie sa se faca anumite corecturi pentru a se evita situatiile in care doua persoane cu aceeasi functie castiga diferit sau seful unei institutii are un salariu mai mic decat directorii, ori persoane cu studii superioare castiga mai putin decat cele fara: "Acum avem situatii in care femeia de serviciu de la spital are mai mult decat femeia de serviciu de la politie."
"Dupa ce facem aceste corecturi, pana in 2021, toata lumea va creste cu acelasi coeficient."
"Au mai fost propuneri sa crestem la anatomopatologi. Am calculat veniturile, nu doar salarizarea, ci si celelalte sporuri, le-am demonstrat ca ies cu un salariu mai mult decat consistent."
"Deocamdata suntem in discutii cu sindicatele, dupa care vom transmite proiectul la Parlamentul Romaniei."
"Cea mai mare crestere de exemplu este in Aparare. Au avut nesansa ca nu au fost reprezentati de sindicate de-a lungul anilor. Cele mai mari cresteri sunt in baza de jos, acolo unde de regula s-au incalecat intre ele categoriile, pentru ca a crescut tot timpul salariul minim pe economie si s-a ajuns in situatia in care persoane fara studii superioare si debutante care intra cu salariul minim pe economie sa aiba aceeasi salarizare cu cei care erau de mai mult timp."
"Se creste gradual, dar cea mai mare crestere este la salariile pana in 4.000 de lei. Este o crestere progresiva, dar care sa nu deranjeze, cu 100 de lei in plus pentru fiecare gradatie."
"Saptamana aceasta avem (n. r. - discutii cu) federatiile sindicale care reprezinta familiile ocupationale cele mai mari. Joi vom avea o discutie cu sindicatele din educatie, iar vineri cu cele din cultura."
"Oblicatoriu ca legea sa fie adoptata pana la 1 iulie."
"Ca si exceptie au fost categoriile la care noi am crescut deja salariile. Este vorba de educatie, unde au crescut cu 15%, si in sanatate, in administratia publica locala cu 20% si la institutiile de cultura unde au crescut cu 50%."
"Salariul presedintelui va fi in jur de sase salarii medii. Ceilalti bugetari pornesc de la salariul minim, dar li se adauga sporurile, pe cand la cei care au indemnizatii nu exista niciun fel de spor, nici macar de vechime."
Prima grila facuta publica cu noile salarii ale politistilor si militarilor prevede, asadar, o majorare pentru gradul de soldat si fruntas din MApN de 267%, in timp ce la MAI, cresterea cea mai mare va fi la functia de plutonier major, de 126%. Iar seful statului major general, seful departamentului ordine si siguranta publica, directorul SRI sau SIE ar urma sa aiba un venit de 10.254 de lei in 2021.
La randul lor, sindicalistii din Sanatate au analizat la minister grila noua de salarizare, conform careia, de exemplu, unui asistent medical ii va creste salariul de la 4 mii la aproximativ 7000 de lei, chiar din 2018.
Leonard Barascu, seful SANITAS: ''Acum, lucrurile s-au mai luminat, nu in intregime. Sunt sume care pentru inceput ne-au multumit, dar speram sa nu avem surprize ca data trecuta cand o parte dintre colegi nu au fost inclusi. O medie de 56,6 la suta pana in 2021. In domeniul Sanatatii, medicii asistentii medical vor avea cresterea din 2018. Peste 25% vor avea salarii mai mari."
Gabriel Chifu, federatia PUBLISIND: ''Trebuie sa fim foarte foarte atenti la aplicarea acestei legi si sper sa se aplice, pentru ca au fost 21 de incercari pentru aceasta lege.''
Gheorghe Chis, presedintele federatiei AMBULANTA: ''E o lege buna, speram sa se materializeze asa cum i-am spus si doamnei ministru, sa nu fie doar o discutie, ci in final sa se materializeze.''
Chiar daca liderii de sindicat sunt sceptici in ceea ce priveste aceasta lege a salarizarii, Lia Olguta Vasilescu da garantii ca proiectul va intra in vigoare de la 1 iulie 2017 si ca se incadreaza in bugetul de 32 de miliarde de lei.
Pe acelasi subiect: