Astfel, 52% dintre romani cred ca vor primi o marire de salariu in urmatoarele 12 luni, in timp ce 39% spun ca au in plan sa-si schimbe locul de munca anul acesta, aspirand la o situatie profesionala mai buna si la venituri mai mari.

Optimismul vine pe fondul evolutiei pozitive a pietei muncii in 2016, atat din punctul de vedere al numarului de locuri de munca, cat si al salariilor, trend care se va mentine si in acest an.

De asemenea, aproape jumatate (47%) dintre romani cred ca numarul locurilor de munca va creste in urmatoarele 12 luni, arata studiul eJobs. Un procent semnificativ dintre respondenti (69%) considera ca cererea angajatorilor va fi in special pentru forta de munca specializata.

In ceea ce priveste usurinta cu care ar putea sa-si gaseasca un job, barbatii sunt mai increzatori decat femeile - 52% dintre barbati cred ca le va fi usor sa-si gaseasca un job in 2017, versus 46% dintre femeile care au raspuns la acest studiu. Studentii si tinerii sunt cei mai optimisti ca-si vor gasi un loc de munca in acest an, 64% mizand ca vor face acest lucru cu usurinta”, evidentiaza studiul.

Lipsa oportunitatilor de promovare si stresul, principalele nemultumiri ale angajatilor

Totodata, desi 23% dintre romani declara ca sunt multumiti si chiar foarte multumiti cu actualul loc de munca, 54% cred ca este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiti la job. Majoritatea angajatilor romani participanti la sondajul eJobs s-au declarat multumiti si foarte multumiti de proximitatea locului de munca fata de casa (61%), de siguranta locului de munca (59%), de atributiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucreaza (54%).

La polul opus, cu cele mai multe dezamagiri pentru romani, se afla oportunitatile de promovare - 54% s-au declarat nemultumiti si foarte nemultumiti de oportunitatile de promovare din cadrul companiei in care lucreaza. In ceea ce priveste atitudinea sefilor, 46% dintre romani sunt multumiti si foarte multumiti de relatia cu superiorul direct, in timp ce 26% spun ca nu au o relatie prea buna.

In acelasi timp, peste jumatate (63%) dintre salariatii romani apreciaza ca nivelul de stres la actualul loc de munca este mare, femeile fiind mai stresate la job decat barbatii (64% dintre femei vs 62% dintre barbati).

Pentru 2017, cei mai multi dintre angajatii participanti la sondajul eJobs (61%) afirma ca sunt atenti la ofertele de joburi care apar in piata, 31% dintre acestia consulta saptamanal site-urile de recrutare, in timp ce 30% cauta zilnic oferte noi de angajare.

Studiul arata ca angajatii din segmentul de varsta +45 de ani sunt cei mai activi in cautarea unui loc de munca, aproape 40% dintre acestia cautand zilnic oportunitati de cariera.

Sondajul a fost realizat in perioada 1 ianuarie - 17 februarie 2017, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.350 angajati.