Precizarile vin dupa ce Ministerul Muncii declarase, anterior, la Romania TV, ca “salariile sub 4.000 de lei se vor dubla”, lasand sa se inteleaga ca toate salariile sub acest prag vor creste cu 100%, fara a preciza ca este vorba despre o crestere in medie.

"Ca sa fiu foarte clara, desi aveam senzatia ca s-a inteles si ca e logic: cresterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la suta in medie, sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe urmatorii patru ani. Nu vom avea situatii in care salariile sub 4.000 lei, care se dubleaza, pe medie, sa depaseasca salariile care sunt acum in plata la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasa la alta", a scris Olguta Vasilescu pe Facebook.

Ministrul Muncii a inceput, luni, negocierile cu sindicatele pe legea salarizarii bugetarilor, primii chemati la discutii fiid politistii.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarna, a declarat luni, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca drepturile angajatilor trebuie respectate, pentru ca daca ii pui sa munceasca 320 de ore si ii platesti pentru 160 de ore, apar frustrarile si inechitatile salariale.

Dumitru Coarna a spus, la finalul negocierilor de la Ministerul Muncii, la care au participat ministrul Muncii, ministrul Afacerilor Interne si ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, ca sindicalistii sunt de acord cu principiile proiectului Legii salarizarii unitare, dar trebuie gasite solutii la solicitarea lor de aplicare a sporurilor la nivelul salariului minim actual, de 1.450 de lei, si nu la cel de incadrare din 31 decembrie 2009.

Liderul sindical a spus ca numai intr-o luna, de cand sunt miscari sociale, politistii si jandarmii au lucrat suplimentar aproape 120 de ore, „norma care nu mai poate fi recuperata in natura, pentru ca nu avem efectivele necesare sa acordam aceste drepturi in natura”.

Intrebat daca vor mai avea loc proteste in 23 si 24 martie, cand sunt anuntate pichete ale sindicalistilor SNPPC la Ministerul Muncii si in 25 martie, de Ziua Politiei, cand este programat un miting la care ar putea sa participe aproximativ 10.000 de persoane, dar si daca aceste date ar putea fi schimbate, in conditiile in care ceilalti lideri de sindicat au spus ca pe 16 martie vor sa organizeze un miting sau sa nu mai lucreze, desi vor fi prezenti la munca, Dumitru Coarna a spus ca SNPPC are luni procedura de autorizare la Primaria Capitalei pentru acele date, dar daca se va ajunge la o intelegere in urma negocierilor, ar fi ilogic ca sindicalistii sa mai iasa in strada.

In urma discutiilor de luni s-a mai stabilit formarea unui grup de lucru la care sa participe si specialisti din cadrul institutiilor militarizate, ai caror angajati nu pot adera la miscari sindicale.

Discutiile vor continua marti cu sindicalistii din sanatate, iar in zilele urmatoare, cu reprezentanti celorlalte categoriile sociale.

Cum a “dublat” Olguta Vasilescu salariile sub 4.000 lei

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, declara sambata, la Romania TV, ca de luni incep discutiile cu sindicatele din ordine publica si sanatate despre legea salarizarii unitare, urmand ca veniturile pana la pragul de 4.000 lei sa se dubleze, iar cele care depasesc acest nivel sa se majoreze cu 45 la suta.

Intrebata daca ar putea aparea modificari la proiectul legii salarizarii unitare, in conditiile in care sindicalistii si-ar dori anumite schimbari, Olguta Vasilescu a spus ca Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea sa modifice proiectul.

Olguta Vasilescu a spus ca nu poate da un termen fix la care va ajunge in Parlament Legea salarizarii unitare, deoarece trebuie sa aiba loc o serie de discutii cu sindicalistii, dar cel mai clar este termenul din programul de guvernare, respectiv adoptarea pana la 1 iulie anul acesta.

Intrebata cu cat se vor majora veniturile potrivit noii Legi a salarizarii, Olguta Vasilescu a spus ca "sunt mai multe praguri”.

"Pana la pragul de 4.000 lei salariile se dubleaza, dupa 4.000 lei este o crestere cu 45 la suta a salariilor, iar dupa pragul de 7.000 lei sunt cresteri, dar nu foarte mari”, a adaugat ministrul, citat de News.ro.