"Punctul de vedere al guvernatorului este ca aceasta situatie poate fi tinuta sub control si ca fluctuatia nu va influenta major pietele financiare. Banca Nationala era pregatita pentru acest fenomen. Mai este un fenomen pe care nu putem sa-l controlam in niciun fel, dar putem sa-i prevenim efectele, si anume Grecia: bancile grecesti au o participare pe piata romaneasca foarte importanta", a spus Ponta, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.

El a aratat insa ca exista si o influenta externa, demonstrata de faptul ca si zlotul polonez a avut o evolutie similara leului desi situatia politica si economica a fost stabila.

Premierul a afirmat totodata ca guvernatorul BNR si ministrul Finantelor au o strategie si lucreaza la a tempera sau preveni pe cat posibil efectele negative pe care situatia din Grecia le poate avea asupra Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

Potrivit opiniilor analistilor in domeniu, cursul ar putea depasi nivelul istoric atins pe piata interbancara, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea incheia printr-o interventie agresiva din partea BNR, care sa le reaminteasca jucatorilor de forta pe care o poate avea banca centrala pe piata locala.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRAL.