La casele de schimb acest nivel a fost deja depasit. Cel mai mult au de suferit milioanele de romani cu rate la banci, facturi sau chirii in euro. Deprecierea monedei nationale este pusa atat pe seama tensiunilor politice interne, cat si pe seama reintrarii zonei euro in recesiune si a posibilitatii ca Grecia sa fie obligata sa iasa din zona euro.

Vasilescu, BNR: Leul urmeaza cursul din regiune”

“Leul urmeaza cursul din regiune. Peste tot in Europa au fost zile grele, toate monedele nationale au suferit deprecieri. Noi am avut o iarna cumplita, manifestarile de protest, pe plan intern - caderea unui guvern, adoptarea altui guvern, iar pe plan extern turbulente la nivelul continentului“, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru incont.ro.

Potrivit lui Vasilescu, turbulentele politice din Europa, alegerile din Franta, dar si incertitudinile legate de Grecia provoaca destabilizarea monedelor nationale, in speta a leului in raport cu euro.

“Piata valutara ramane stabila. Cursul leu-euro va oscila zilele viitoare, in functie de ceea ce se va intampla in Europa“, a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

Banca centrala a fost prezenta indirect in piata pentru a limita scaderea monedei nationale, afirma dealerii. “BNR nu intervine in evolutia monedei nationale“, subliniaza insa Vasilescu.

A crescut cu 2 bani in 4 zile

Cursul de schimb a crescut usor in prima ora a sedintei interbancare de vineri si a ajuns la 4,4260 - 4,4282 lei/euro, intr-o piata in care unii jucatori straini au plasat mai multe ordine de cumparare de euro, potrivit dealerilor.

Rata de schimb a urcat peste 4,42 lei/euro inca de la deschidere, cand primele tranzactii au fost operate la 4,4210 lei/euro. Paritatea a fost cu putin peste ultimele cotatii de joi, de 4,4155 - 4,4183 lei/euro, informeaza Mediafax.

In prima ora cotatiile au continuat sa avanseze lent, astfel ca la scurt timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,4260 - 4,4282 lei/euro, respectiv cu 1 - 1,05 bani peste inchiderea de joi.  Astfel, leul se deprecia cu aproximativ 0,2% in raport cu euro.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu 0,2% - 0,3% fata de moneda unica europeana. 

Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi un curs de referinta de 4,4165 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric. Maximul istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv, dupa caderea Guvernului Ungureanu

Moneda nationala a atins joi un nou maxim incepand cu 16 ianuarie si fata de dolar, referinta urcand cu 1,1 bani, la 3,4141 lei/dolar. La data mentionata, referinta s-a situat la 3,4245 lei/dolar. 

Bancile comerciale au afisat vineri dimineata dobanzi de 4% - 4,5% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, in crestere usoara fata de cele afisate joi, de 3,79% - 4,29%.