Guvernatorul BNR: "Cursul ar putea avea fundamente macro, dar momentan pare o reactie la politic"
"Cursul de schimb pare deocamdata o reactie (...) dar si aici nu ne dam seama daca nu cumva, dupa o perioada de trei ani, fundamentele duc la o anumita miscare a acestei zone. Avem trei ani in care diferentialul de inflatie a fost in defavoarea noastra. In patru luni avem doua schimbari de guvern, o Luna de manifestatii si proteste sociale, o iarna destul de grea. Sa nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu aveam cum sa le prevedem in toamna anului trecut. S-ar putea sa fie miscari generate de o cobinatie de factori", a afirmat seful bancii centrale.
Mugur Isarescu a tinut sa precizeze ca nu se poate vorbi de o depreciere de amploare a cursului. "Azi am vazut o stabilizare de la sine, chiar daca a fost depasita acea bariera psihologica de 4,4 lei/euro, despre care de care se tot vorbeste in presa", a adaugat guvernatorul BNR.
El apreciaza ca evolutia cursului nu va avea un impact important asupra inflatiei. Este pentru a doua oara in ultimele luni cand guvernatorul BNR vorbeste despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice. Aceasta ultima declaratie sugereaza chiar ca banca centrala ar putea fi confortabila cu noul nivel al cotatiilor.
"Este un nivel ridicat pentru ca s-a vorbit despre acest 4,4 ca despre un fel de bariera. Cifrele arata altceva. De la nivelul din ianuarie si februarie pana in prezent este vorba de doua procente. Cu greu vorbim de un curs ridicat. Este doar ceva mai ridicat. Dar panica nu este ceva rational, are multe elemente irationale si atunci noi avem in vedere de fiecare data ca astfel de fenomene sa nu se intample sau oricum sa le atenuam din start. Din aceasta cauza, am fost si suntem atenti la miscarile de curs", a adaugat Isarescu.
Seful BNR a precizat ca miscarile mai mari de curs nu s-au intamplat la Bucuresti si a tinut sa transmita un semnal de atentionare pentru autoritati, pentru a fi foarte atente la declaratiile publice, care se citesc si in marile centre financiare si stau la baza deciziilor investitorilor.
"Leul este moneda mai mult sau mai putin internationala, oricum este convertibila. Sunt vreo 10 miliarde de lei sub forma titluri de stat, adica 2,5 miliarde de euro, care se afla in mainile nerezidentilor. Atitudinea, reactiile, comportamentul nerezidentilor poate sa fie mai greu de controlat de la Bucuresti daca nu suntem atenti cu mesajele pe care le transmitem. Stim bine cum se comporta investitorii, nu le trebuie multe informatii, ei isi pot schimba comportamentul la o frantura de fraza. Si, atunci, atentie mare la ceea ce comunicam din interior pentru ca aceasta este lumea, globalizata, Informatia interna se duce si in exterior", a completat Isarescu.
El a aratat ca miscarile de curs despre care s-a vorbit s-au intamplat la Londra la New York, in zilele in care piata de la Bucuresti a fost inchisa.
"Ne bucuram insa ca la Bucuresti lucrurile au fost calme, n-am avut miscari violente, volumele n-au fost mari. Se pare ca lucrurile s-au stabilizat. Noi am luat prima masura, practic, pentru a anihila o depreciere, si anume am mentinut dobanda de politica monetara. Daca va fi nevoie, vom actiona pe cale de consecinta", a mai spus guvernatorul BNR.
El s-a aratat optimist in ceea ce priveste perceptia investitorilor asupra evolutiilor de la Bucuresti, insistand mai ales pe declaratiile politice referitoare la angajamentul de continuare a intelegerii cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Mesajul principal care va calma pietele este ca Romania asigura continuitate in politici prin mentinerea si continuarea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ne bucuram ca premierul desemnat a transmis deja acest mesaj. In acest context, credem ca lucrurile se vor calma mult mai repede decat in alte conditii", a concluzionat Isarescu.
Cursul BNR a atins un nou maxim istoric: 4,4168 lei/euro
Referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor citati de Mediafax.