Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalulul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

"Nu este exclus sa depasim nivelul minim al leului stabilit recent de 4,46 lei/euro. Este dificil de spus, pentru ca miscarea curenta vine dupa o perioada de mai multi ani in care cursul de schimb a fost intr-o buna masura controlat de catre banca centrala.", a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, citat de Mediafax.

Muscalu spune ca in aceasta perioada, dupa ce s-au inregistrat modificari de proportii la nivel intern si extern, a devenit neclar care ar fi pretul considerat corect de catre majoritatea participantilor la piata. El crede ca participantii externi nu sunt ingrijorati de situatia actuala interna, date fiind relaxarea fiscala de dimensiuni limitate care se are in vedere, dar si sustinerea relativ solida in Parlament a noului guvern.

In acelasi timp, Muscalu spune ca perspectivele s-ar putea schimba, cat timp persista promisiunile de relaxare fiscala suplimentara.

Totodata, analistul BCR, Eugen Sinca, sustine ca deprecierea leului a fost cauzata de factori interni si ca Romania ar trebui sa-si stabilieasca o serie de prioritati pentru a creste gradul de atractivitate.

"Schimbarile politice frecvente de la inceputul acestui an, fluxurile reduse de capitaluri externe private, in contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, si rezultatele inca modeste in accesarea fondurilor europene sunt principalii factori care explica deprecierea leului cu 2,4% din Luna ianuarie pana in prezent. De aici rezulta si o serie de prioritati pentru Romania in perioada urmatoare, pentru a creste gradul de atractivitate in fata investitorilor, precum mentinerea stabilitatii politice, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene structurale si transmiterea unui mesaj coerent pietelor globale, inclusiv prin intermediul acordului cu FMI si UE", a declarat Sinca.

Estimarea BCR de curs pentru finalul acestui an este 4,39 lei/euro, iar cotatiile se vor stabiliza in jurul nivelului de 4,4 lei/euro.

In prima parte a zilei cursul a oscilat sub 4,43 lei/euro, deprecierea fiind limitata de interventiile indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor. Imediat dupa publicarea cursului de referinta, cotatiile au sarit peste 4,43 lei/euro, iar in jurul orei 14:00 rata de schimb a atins un maxim de 4,44 lei/euro.

Dealerii cred ca, fara interventia bancii centrale, cursul ar putea depasi in numai doua sedinte nivelul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, avand in vedere cererea ridicata de euro din partea jucatorilor.

Cea mai recenta interventie directa a BNR pe piata interbancara a avut loc in octombrie 2008, cand banca centrala a invocat un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulentelor cauzate de caderea crizei financiare internationale. La acea data, BNR a vandut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa functionarea pietei si a intelege necorelarea dintre piata monetara si cea valutara. Tot atunci, BNR a testat piata valutara pentru a verifica realitatea cotatiilor, fara sa realizeze insa tranzactii.