Florin Georgescu, nominalizat pentru portofoliul Finantelor, despre cursul valutar: "Probabil ca de luni incolo lucrurile se vor mai calma"
Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finantele Publice, sustine ca cel mai probabil, de luni incolo, daca Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta si programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma in ceea ce priveste deprecierea leului in raport cu moneda unica.
"Cursul valutar este liber, se stabileste pe baza raportului dintre cerere si oferta pe piata valutara. Exista o anumita volatilitate in raport cu ceea ce se intampla in plan european, international, exista lucruri care tin de riscuri, de incertitudini in zona unor tari UE", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, noteaza Mediafax.
El a mentionat ca "probabil ca de luni incolo, daca Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta si programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma".
Georgescu a mai aratat ca acest lucru s-ar realiza si in conditiile in care, pe plan international, se depun eforturi pentru a da mai multa credibilitate investitorilor catre unele tari care se confrunta cu deficite relativ mari.
Despre o rectificare bugetara necesara pentru reintregirea salariilor, Georgescu a aratat ca este necesara, intrucat este o modificare de deficit.
Dupa caderea Cabinetului Ungureanu, cotatiile monedei euro pe piata locala au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o crestere de aproximativ 1%.
Referinta publicata de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei.
Comparativ cu sfarsitul anului trecut, cand euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta.
Isarescu a explicat ca banca centrala a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar
Cresterea cursului de schimb pare o reactie de mica amploare la evolutiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel sa reflecte si o modificare a fundamentelor macroeconomice, a mai afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca miercuri cotatiile s-au stabilizat singure.