Preotii si avocatii ar putea contribui la sistemul de pensii
Avocatii, personalul clerical, altul decat cel ortodox, si liber profesionistii vor fi obligati sa plateasca contributii de asigurari sociale. Ministerul Muncii mizeaza pe majorarea cu aproximativ 250.000 de persona a numarului de contribuabili la sistemul de pensii. Avocatii se impotrivesc, sustinand ca ei au propria casa de pensii si propriul sistem.
Proiectul noii legi a pensiilor arata ca numarul de contribuabilii la sistemul de pensii va creste cu circa 244.000 de personae, in 2010, si cu 529.000 de persoane in 2020, prin integrarea in sistemul public de pensii a cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul apararii nationale, a liber profesionistilor, a avocati sau a personal clerical care apartine unor culte recunoscute de lege si neintegrate in sistemul public de pensii.
“Este o aberatie sa fim obligati sa platim in doua sisteme de pensii, si in sistemul propriu si in cel public. Avocatii au propriul sistem de pensii de ani de zile, care functioneaza foarte bine, nu vad de ce trebuie sa contribuim si la cel public. Intentionam sa avem o intalnire cu ministrul Muncii, pentru a clarifica situatia”, a explicat Sorin Vladescu, partener la firma de avocatura Tuca, Zbarcea&Asociatii.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, si sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale. In cazul drepturilor de autor, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a explicat ca vor plati contributii doar persoanele care sunt platite exclusiv pe astfel de contracte.
Totodata, Guvernul estimeaza ca, prin majorarea varstelor de pensionare si a inaspririi conditiilor in cazul pensionarii anticipate, numarul de pensionari se va reduce cu circa 253.000 in anul 2010 si cu circa 284.000 de persoane in anul 2020.
Proiectul noii legi a pensiilor va intra in dezbatere parlamentara in perioada urmatoare si se va aplica, cel mai probabil, din 2011.
Pe acelasi subiect: