Noua lege a pensiilor, care va intra in dezbatere parlamentara in cateva saptamani, mai prevede introducerea categoriilor speciale in sistemul de contributii sociale si cresterea varstei de pensionare pentru aceste categorii sau inasprirea conditiilor de pensionare anticipata si de invaliditate.

In sase luni de la data intrarii in vigoare a legii, toate pensiile speciale vor fi recalculate, utilizandu-se sistemul de puncte pe realizat in toata perioada de activitate, pensia rezultata fiind platita din sistemul de asigurari sociale. Persoanelor care lucreaza in sisteme speciale li se va majora si varsta de pensionare si vor incepe sa cotizeze la sistemul de asigurari sociale.

La cererea Bancii Mondiale, Romania trebuie sa modifice modul de calcul al punctului de pensie, majoritatea tarilor europene indexand pensiile doar cu inflatia.

Procedura de majorare a punctului de pensie in functie de inflatie si de cresterea salariului minim se va mentine pana in anul 2020, dupa care ponderea indicatorului salariu mediu va incepe sa scada cu cate cinci puncte procentuale anual, fiind eliminate pana in 2030. Din acest an, punctual de pensie se va indexa doar cu rata inflatiei.
  

Noua lege a pensiilor prevede si majorarea penalizarii pentru pensionarea anticipta, de la 30%, cat este in present, la 45%. Data la care se cere pensia anticipate nu poate fi mai devreme de cinci ani fata de varsta standard de pensionare.

Guvernul isi propune, de asemenea, sa creasca cu aproximativ 300.000 de personae numarul de contibuabili la bugetul de asigurari sociale, prin introducerea celor care realizeaza venituri din profesii liberale, manageri si asociatii familiale. Totodata, prin introducerea in sistemul de pensii a cadrelor militare si a functionarilor publici cu statut special, numarul de contribuabili se va majora cu 244.000 de persoane in 2010.