Proiectul noii legi a pensiilor va introduce in sistemul de pensii toate categoriile profesionale care erau exceptate prin legi speciale. Astfel, aproximativ 250.000 de persoane vor fi introduse in sistemul public de pensii.

In prezent cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale se pensioneaza la varsta de 55 de ani, atat femeile cat si barbatii. Noua lege prevede cresterea, din anul 2010, a varstei de pensionare a categoriilor profesionale mentionate mai, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la 55 de ani la 60 de ani, pana in 2025. Cresterea se realizeaza gradual.

Totodata, magistratii si fuctionarii publici parlamentari vor fi aliniati cu varsta de pensionare la nivelul celei din sistemul public, urmand sa creasca in acelasi ritm. Astfel, varsta de pensionare a femeilor din magistratura se va reduce de la 60 de ani, la 58 de ani si 9 luni. In cazul barbatilor, varsta de pensionare va creste de la 60 de ani la 63 de ani si 9 luni. Varsta de pensionare a fuctionarilor parlamentari va fi aliniata, de asemenea, la varstele standard.   

In sase luni de la data intrarii in vigoare a legii, toate pensiile speciale vor fi recalculate, utilizandu-se sistemul de puncte realizat in toata perioada de activitate, pensia rezultata fiind platita din sistemul de asigurari sociale.

Categoriile profesionale care vor fi introduce in sistemul public vor plati si contributiile sociale aferente. Astfel, cei care nu plateau deloc, vor contibui cu 15,5%, iar cei care platea 5% lunar vor plati doar diferenta de 5.5%.

Proiectul legii unitare a pensiilor se afla in discutii la Guvern, urmand sa intre in dezbatere parlamentara in saptamanile urmatoare.