Tot mai multe firme nu platesc contributiile angajatilor la stat! Cum poti verifica daca e respectat contractul
La sfarsitul lui 2009, multi romani au primit, pe langa vestea disponibilizarii, si vestea ca sefii lor nu le-au trecut perioada de angajare in cartile de munca. Cu alte cuvinte, adio ajutor de la stat. Inspectorii au inceput controalele, sa vada daca nu cumva patronii ii plateau pe acesti oameni, la negru.
Reprezentantii Inspectiei Muncii sustin ca astfel de situatii sunt din ce in ce mai frecvente in ultima perioada, pe fondul numarului masiv de concedieri, cand oamenii isi dau seama ca nu au avut un contract inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si ca angajatorul nu le-a platit contributiile sociale.
Conditia de baza pentru a fi sigur ca actul semnat este legal este ca acesta sa aiba o stampila care certifica inregistrarea la ITM. Daca salariatii au dubii in ceea ce priveste seriozitatea angajatorului, acestia se pot interesa la Casa de Pensii sau la Casa de Sanatate daca patronul le plateste constributiile. In cazul in care acest lucru nu se intampla, angajatii trebuie sa sesizeze ITM-ul, pentru a controla respectiva firma.
Inspectorii de munca mai recomanda angajatilor sa inceapa lucrul numai dupa ce semneaza contractul.
De altfel, Guvernul a decis, astazi, la solicitarea Comisiei Europene, sa modifice legislatia muncii, pentru combaterea evaziunii, prin introducerea unor reguli care sa impuna firmelor sa inregistreze contractele de muncă mai rapid, cu o zi înainte de inceperea activitatii, nu în 20 zile de la angajare, ca in prezent.
Pe acelasi subiect: