Romania si Bulgaria au semnat in decembrie anul trecut un acord pentru infiintarea blocului functional de spatiu aerian (Danube FAB) prin care cele doua state vor avea un singur spatiu comun.

Uniunea Europeana a initiat in 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky – SES) pentru a crea un spatiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune in statele membre.

SES presupune crearea unor "blocuri functionale de spatiu aerian" proiectate dincolo de granitele nationale si care au in vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spatiului vor depinde de necesitatile tehnice si operationale, nu de granitele geografice.

"Succesul acestui proiect cu un puternic impact regional este demonstrat si de intentia unor state vecine de a adera ca membri observatori sau cu drepturi depline ai Blocului de Spatiu Aerian, si aici vorbim de Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Am vorbit cu omologul bulgar Moskovski in acest sens si am convenit sa trimitem scrisori oficiale de invitare a acestor state sa adere la proiectul DANUBE FAB", a declarat, intr-un comunicat, ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, scrie Mediafax.

Acordul Danube FAB este al cincilea pentru instituirea unui bloc de spatiu aerian functional din cele noua care sunt prevazute la nivel european.

Costul total al proiectului depaseste 5 milioane de euro, din care 2,5 milioane euro reprezinta fonduri europene din Fondul TEN-T, restul sumei fiind acoperita de ROMATSA (Romania) si BULATSA (Bulgaria).