Meelich, care se afla in judetul Suceava impreuna cu diversi membri ai Trans-European Motorways (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), a participat, astazi, la o intalnire cu autoritati ale regiunii Cernauti din Ucraina si ale judetului Suceava, unde a vorbit despre necesitatea infiintarii unui coridor care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, prin Suceava si Cernauti, informeaza Mediafax.

Autostrada va fi construita pe E 85 si se va intinde de la Marasesti spre Siret, apoi prin Cernauti, Ternopil si va fi conectata la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care se afla in constructie. Astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV si IX.

Guvernatorul regiunii Cernauti, Mychail Papiev, a spus in cadrul intalnirii ca acest coridor exista, dar trebuie dezvoltat.
La randul sau, adjunctul guvernatorului, Mihai Gainiceru, a explicat membrilor TEM al UNCECE ca acest coridor este o conectare intre nordul si sudul Uniunii Europene prin Ucraina spre Polonia si spre Belarus si apoi spre tarile baltice.

Din 2002 traficul autovehiculelor pe traseul E 85 s-a dublat de la an la an, iar transportatorii din UE prefera acest traseu intrucat Ucraina a eliminat regimul de viza pentru tarile UE.

"Transportatorii din UE folosesc acest traseu ce are nevoie de investitii", a spus Gainiceru, care a subliniat ca, pe langa demersurile facute in comun cu Suceava in cadrul Euroregiunii "Prutul de Sus", trei regiuni din Ucraina au transmis Guvernului de la Kiev nevoia de finantare a unei asemenea autostrazi.

El a precizat ca in urma cu 30 de ani trenul Varsovia-Bucuresti circula pe aceasta ruta. "CAER a facut asa ceva. Urmeaza sa facem si noi ceva in comun cu UE", a mai spus adjunctul guvernatorului regiunii Cernauti.

Reprezentantii ucraineni au mai explicat ca dezvoltarea legaturilor dintre Marea Neagra si Marea Baltica face parte din Strategia Dunarii a UE, iar de realizarea unui asemenea coridor sunt foarte interesati si transportatorii din Italia si Slovacia.

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat ca autostrada Siret-Suceava-Bacau-Marasesti-Tisita este prevazuta in planul de amenajare a teritoriului national aprobat prin Legea 363/2006 si a adaugat ca acest coridor exista natural.

"Este o mare asteptare pentru un asemenea traseu spre Marea Neagra si Turcia", a spus Flutur. Acesta a explicat, totodata, ca tendinta actuala este de constructie de autostrazi pe directia Est-Vest, dar considera ca trebuie sa se dea prioritate si rutelor Nord-Sud.

Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, considera ca pe 6-7 octombrie, la Cernauti, sa fie purtate discutii detaliate, inclusiv cu pozitiile tarilor implicate, Polonia, Ucraina si Romania.

"Este important sa ne cunoastem personal pentru ca vom putea actiona mai usor", a spus Meelich.

El considera ca dezvoltarea infrastructurii de transport in aceasta zona este doar inceputul pentru ca aceasta va determina crestere economica, dezvoltarea industriei si turismului.

Guvernatorul regiunii Cernauti, Mychail Papiev, a subliniat, in final, ca atat Gheorghe Flutur, care e considerat ca un ministru in Romania cat si el, ca fost vicepresedinte al Ucrainei, vor actiona pentru a realiza acest proiect comun.

"Cred ca toata lumea e de acord cu acest nou coridor", a spus Papiev care le-a solicitat membrilor TEM sa sustina aceasta idee care sa fie discutata in detaliu in luna octombrie, la Cernauti.

Citeste si:

Pasajul Basarab va fi inaugurat sambata. Primarul Oprescu invita bucurestenii la promenada

23 milioane de lire sterline pentru cel mai abrupt rollercoaster din lume. FOTO

Firme IT abia aparute ori neprofitabile sunt listate pe bursele internationale. Urmeaza o noua "bula dotcom"?