Pana vineri, in 2014, autoritatile reusisera sa inaugureze 28 de kilometri de autostrada. Vineri, cu doua saptamani inainte de Anul Nou, CNADNR a deschis circulatiei alti 22 de kilometri, intre Nadlac si Pecica.

Autostrada este, insa, rupta de restul tarii. Abia anul viitor vor fi gata cei 17 kilometri pana la Arad. Nadlac-Pecica-Arad se va lipi de autostrada Arad-Timisoara care este in exploatare.

Urmeaza 20 de kilometri de autostrada aflata inca in constructie. Mai exact intre Izvin si Lugoj. Apoi alti 17 kilometri pe care se poate circula. Intre Lugoj si Traian Vuia. Din pacate, pe urmatorii 82 de kilometri, intre localitatea Traian Vuia si Deva, se lucreaza.

Intre Deva si Sibiu sunt 114 kilometri pe care putem circula cu 130 de kilometri pe ora. Trebuie sa franam insa la Sibiu. Ministerul Transporturilor se chinuie de ani buni sa inceapa lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti. Acum a decis sa construiasca aici un drum expres, pe care sa-l extinda la autostrada. Cand se va termina? In 2030!

"Eu cu siguranta nu apuc, poate numai daca ma puneii ministru pe urmatoarele cicluri... Cred ca intr-un an si jumatate - doi ani se pot demara lucrarile", spune ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Astfel, de la vama Nadlac putem ajunge la Bucuresti pe coridorul 4 abia in 2030. Ar putea exista o alternativa. Ministerul Transporturilor promite sa construiasca Sibiu-Brasov pana in 2020. Pentru Brasov-Comarnic castigatorii licitatiei nu au inca finantare. Iar pentru autostrada dintre Comarnic si Ploiesti nu a inceput licitatia.

Si anul viitor vom avea tot 50 de kilometri noi de autostrada. Asta inseamna ca Romania atinge o lungime de autostrada incredibil de mica pentru numarul de autoturisme - numai 700 de kilometri.