Pe hartie, in 2015, investitiile se ridica la 45 de miliarde de lei. Insa doar 18 miliarde sunt din taxe si impozite. Diferenta ar trebui sa vina din fonduri europene, in conditiile in care anul acesta guvernul n-a atras nici jumatate din ce si-a propus.

Prioritatile pentru 2015 sunt tronsoanele Timisoara-Lugoj, Sebes-Turda , Lugoj-Deva si Nadlac+Arad, plus centurile Brasovului, Bucurestiului si Constantei. Intre prioritatile Guvernului pe 2015 figureaza si tronsonul Orastie-Sibiu, desi acesta a fost deja dat in folosinta inca din noiembrie, inainte de turul doi al alegerilor.

"Investitiile publice sa fie reluate si cred ca referinta pe care ar trebui sa o avem ar fi anul 2013, nicidecum anul 2014 in care acestea au cunoscut o scadere importanta.A fost o scaderea de aproximativ 15-20 la suta care este o scadere mare", explica economistul Radu Craciun.

La nivelul bugetului general consolidat cei mai multi bani se duc pe pensii si salariile bugetarilor, apoi pe investii si, in fine, pe bunuri si servicii.

Guvernul nu va da prime, tichete de masa sau bani pentru orele suplimentare nici in 2015. In plus pentru a face economi, va scoate mierea din gradinite si scoli, supliment nutrivit prevazut pana acum prin lege.

De la 1 ianuarie pensiile vor creste cu 5%, iar salariul minim cu 75 de lei. In plus, anul viitor, salariile profesorilor vor creste de doua ori cu cate 5%, iar ale medicilor cu 100 de lei.

Guvernul promite ca va mentine cota unica si TVA-ul la acelasi nivel. In schimb, nu renunta nici in 2015 la acciza suplimentara de 7 eurocenti care a scumpit carburantii. In plus, accizele obisnuite pentru carburanti, tutun si alcool ar fi trebuit sa scada, dar Guvernul a decis sa le mentina la nivelul ridicat de anul acesta.

Bugetul pe anul viitor ia in calcul o crestere economica de 2,5%, o inflatie de 2,2% si un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro.