Zece administratori de firme din Cluj si Salaj au fost primiti, azi-dimineata, in audienta la prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, acestia reclamand ca din cauza neplatii sumelor datorate de compania Bechtel, cuprinse intre zeci de mii de lei si milioane de euro, au fost nevoiti sa trimita angajati in somaj, sa renunte la masinile achizitionate in leasing si chiar sa isi inchida afacerile, relateaza Mediafax.

"Noi am subcontractat lucrari pentru Bechtel la Autostrada Transilvania in anul 2010. Avem facturi si nu ni s-au platit. Am lucrat la Autostrada Transilvania, se circula pe autostrada si am vrea sa ne primim banii. Asta e durerea noastra. Sunt peste 50 de firme, unii zic ca sunt 150. Am cerut sprijinul prefectului de Cluj, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, sa vedem ce se poate face, sa ne ajute in recuperarea banilor", spune Gavril Vagner.

Vagner are de recuperat 80.000 de lei (echivalentul a aproximativ 19.000 de euro) pentru lucrarile facute de firma sa de transport si materiale de constructii.

El a precizat ca s-au purtat discutii si cu conducerea companiei Bechtel pentru plata datoriilor, dar aceasta amana luarea oricarei decizii.

"Noi ne-am saturat de un an de zile sa tot asteptam. Cei de la Bechtel ne amana ca sunt in discutii cu Guvernul. Avem necazuri si noi. Vedem ce solutii ar fi, sa dam Bechtel in judecata ar fi una, dar nu este cazul, vrem sa ne intelegem normal", a adaugat Vagner.

La randul sau, un alt administrator de firma, Costel Calugar, a precizat ca are de primit de la compania Bechtel "mai multe milioane de euro" pentru lucrarile executate la Autostrada Transilvania.

"Am avut lucrari de transport, de piatra, balast si nu am primit banii de peste un an si doua luni. Am de recuperat milioane de euro, am platit TVA si datoriile la stat. Am fost nevoit sa dau afara mai mult de jumatate din angajati, dar sunt alte firme care si-au pierdut masinile achizitionate in leasing sau au dat faliment. O solutie ar fi preluarea datoriilor pe care Bechtel le are catre firmele care au lucrat la Autostrada Transilvania de catre CNADNR. Ne temem ca Bechtel ar putea sa plece din Romania si sa nu-si plateasca datoriile", a afirmat Calugar.

Prefectul Florin Stamatian a declarat ca va incerca sa ajute firmele subcontractoare la Bechtel pentru recuperarea datoriilor.

"Reprezentantiilor firmelor subcontractoare la Bechtel au venit cu o solutie care poate fi viabila. O sa fac demersurile necesare in aceasta directie", a spus Florin Stamatian.

Proiectul de constructie a Autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Lucrarile la Autostrada Transilvania au fost intrerupte la inceputul anului 2011, dupa ce compania americana Bechtel, constructorul autostrazii, a initiat procedura de concediere colectiva a peste 700 de angajati.

Citeste si:

Afaceri incepute in familie si dezvoltate din generatie in generatie. Top 10 businessuri colosale

Care sunt cele mai bogate tari din lume si cum au fost afectate de criza

Chitara electrica a celor de la Google a provocat companiilor din intreaga lume pierderi de 268 milioane de dolari