Iliescu a apreciat ca mediul politic s-a deteriorat in ultimii ani, in lipsa dialogului politic si l-a identificat pe Traian Basescu drept "principalul vinovat".

Fostul presedinte a spus despre actualul sef al statului ca "nu a asimilat" principala atributie conferita de Constitutie, aceea de a fi factor de echilibru intre partide, puterile statului si societate.

Intrebat de ce, in aceste conditii, Traian Basescu a primit din partea alegatorilor doua mandate de presedinte, Iliescu a raspuns:

"Asta este marea enigma si marea slabiciune a societatii romanesti. Arata nivelul de educare civica si la nevoie omul se lasa ademenit, cumparat. Am ajuns la expresii primitive de cumparare de voturi. Degeaba dupa aia omul constata ce prostie a facut, dar atunci la vot i se ofera o suma de bani, o punga de alimente si merge si voteaza ce i se cere".

Legat de o posibila candidatura a lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale, Iliescu a spus “Nu, este prea devreme”.

Fostul presedinte a evitat sa dea nume de posibili candidati la presedintie care sa aiba si succes, dar a facut un portret-robot al unui eventual viitor presedinte: "Un om care sa respecte Constitutia, sa respecte legile, sa fie in dialog cu institutiile statului, nu in razboi, ca Basescu".