Iliescu a explicat ca PSD refuza sa accepte asumarea raspunderii Guvernului pe actele normative cerute de FMI nu pentru ca social-democratii nu ar vrea ca aceste legi sa intre in vigoare, ci pentru ca vor ca legile sa fie discutate in Parlament.

“Basescu ne prezinta situatia ca si cand suntem obligati, pentru ca asa ne impune FMI. Nu asa trebuie pusa problema, nu trebuie sa gandim ca ne dicteaza cineva din afara, ci pentru ca este in interesul nostru sa adoptam respectivele legi. (…) Maniera aceasta primitiva de a prezenta relatia noastra cu oganismele internationale demonstreaza ca actuala putere nu are personalitate, nu are gandire proprie. Nu cu asemenea argumente trebuie sa promovam aceste legi”, a spus Iliescu.

Fostul presedinte a acuzat actuala Putere ca nu respecta Constitutia, pentru ca promoveaza toate masurile prin ordonante de urgenta si nu trece legile prin Parlament.

“Parlamentul trebuie sa-si faca datoria; orice lege trebuie sa treaca prin Parlamentul Romaniei pentru ca este legislativul tarii, nu Guvernul, care submineaza Parlamentul. FMI nu ne impune sa ocolim democratia, statul de drept, ci doreste sa ne ajute sa gasim solutiile cele mai adecvate. (…) Puterea nu a intrat in haina pe care ie-o ofera Constitutia, iar Basescu este principalul factor perturbator”, a explicat Ion Iliescu.

Guvernul s-a angajat raspunderea, in aceasta saptamana, pe cele doua legi care reglementeaza salarizarea personalului bugetar in 2011 si in anii urmatori. PSD a anuntat depunerea a doua motiuni de cenzura, din care doar una a fost citita in plenul Parlamentului, pentru cealalata nefiind indeplinite procedurile de regulament.

In cazul in care legea privind salarizarea bugetarilor pe anul 2011 nu este adoptata pana la sfarsitul anului, salariile in sistemul public vor reveni la valorile dinainte de taierea cu 25%, in iulie.

Prin legea pe c are si-a asumat raspunderea, Guvernul a stabilit ca salariile bugetarilor sa creasca, in 2011, cu doar 15%.