Unii vor ajunge sa dea si de doua ori mai mult decat ar fi trebuit.

Agentii imobiliari spun ca doar o mica parte din contractele incheiate de ei ajung sa fie declarate si la Fisc. In unele cazuri chiar ei ii sfatuiesc pe proprietari sa nu plateasca impozitele.

Un proprietar care incaseaza lunar 1.200 de lei din chiria pe un apartament, trebuie sa dea la stat aproximativ 2.400 de lei pe an. Daca sunt depistati, cei care nu achita impozit pot ajunge sa dea dublu. La plata din urma se adauga si amenda de 1.000 de lei, plus dobanzi si penalitati. In total, aproape 5.000 de lei.

"Pe segmentul chiriilor de sub 500 de euro majoritatea proprietarilor nu declara la Administratia Financiara. Se semneaza contracte de chirie, dar acestea nu ajung la ANAF", spun analistii imobiliari.

In 2009, autoritatile fiscale au incasat in urma controalelor 3 milioane de euro, sanctiuni, si impozit de la proprietarii care si-au inchiriat casele si au vrut sa pacaleasca statul.

Cu toate astea, calculele analistilor imobiliari arata ca paguba este de 30 milioane de euro numai in Bucuresti. In toata tara, au fost inregistrate cu un contract de inchiriere 330.000 de locuinte din totalul de 8 milioane.