Lupul, paznic la oi: tigarile confiscate dispar din depozitele statului! Ce face Guvernul?
Guvernul a constatat ca tigarile fara timbru confiscate de catre autoritati dispar din depozitele statului inainte sa fie distruse, cu ajutorul paznicilor, scriu cei de la Mediafax.
Subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, dupa ce ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a reclamat situatia.
"Tigarile confiscate de autoritati sunt distruse prin incinerare, dar numai in urma unei hotarari judecatoresti prin care se raspunde la contestatia persoanei careia i s-a confiscat marfa. Ministrul Internelor a aratat, insa, ca in intervalul indelungat care trece pana la emiterea unei astfel de hotarari apar tot mai multe cazuri in care tigarile confiscate dispar din depozite. Ministrul a explicat ca aceste probleme nu pot exista decat cu complicitatea personalului care pazeste depozitele", au aratat surse citate de Mediafax.
In urma acestei prezentari, ministrii au luat in discutie varianta ca tigarile confiscate sa fie distruse chiar si in lipsa unei hotarari judecatoresti, dar au ajuns la concluzia ca schimbarea legislatiei in acest sens ar putea aduce statului prejudicii financiare.
"In cazul distrugerii tigarilor fara o hotarare judecatoreasca, ramane totusi posibilitatea unei decizii a instantei care sa nu dea dreptate statului si atunci ar exista prejudicii pentru buget, deoarece autoritatile ar trebui sa plateasca despagubiri pentru tigarile astfel distruse", au explicat sursele citate. Chiar si asa nu a fost luata nicio decizie.
Au fost confiscate 19 milioane de pachete de tigari
Subiectul a fost discutat si marti in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), unde a fost prezentat un raport privind combaterea evaziunii fiscale. Doar anul trecut au fost confiscate aproape 19 milioane pachete de tigari, cu circa 56% mai multe decat in anul anterior.
Un studiu comandat si prezentat in urma cu doi ani de catre producatorii JTI si BAT releva ca nivelul de consum de tigarete contrafacute din Romania va creste pe termen mediu de la 8,5 miliarde tigari pe an la 12,9 miliarde bucati, reprezentand 33,7% din piata de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.
In studiu se arata ca magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comertul ilicit de tigarete, iar cele mai afectate zone de comertul ilicit cu tigarete sunt cele invecinate cu granitele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.