Primii rugati sa completeze hartiile au fost profesorii din judetul Arad. Unii spun ca si-au declarat de multa vreme veniturile din meditatii si ca si dupa aparitia acestor formulare vor face la fel. Ca sa nu aiba neplaceri cu inspectorii fiscali.

Altii insa nu vor sa auda de aceste documente in care sunt rugati sa-si enumere activitatile extrascolare ce le aduc venituri si sa precizeze cat castiga din ele.

"Colegii nu trebuie sa se lase intimidati de aceasta actiune, trebuie sa stie ca au libertatea si dreptul de a desfasura orice activitate, renumerata sau nu, in afara programului de lucru. Actiunea este una abuziva si poarta o tenta de presiune...", spune Danut Ienasescu, lider al Sindicatului Democratic din Invatamant Arad.

Cu sau fara voia sindicatelor, cei de la Fisc stiu una si buna.

"ANAF a solicitat sa se adune mai multi bani la buget. Profesorilor li se cere sa declare daca obtin sau nu venituri in plus", precizeaza Calin Arusti, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad.

Parintii spun ca pentru o ora de meditatii achita intre 30 si 100 de lei, in functie de materie, si se tem ca, odata cu aceste masuri, profesorii vor mari tarifele.

In Arad, actiunea e in desfasurare si aproximativ 5.000 de dascali vor trebui sa completeze aceste declaratii.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ca aceste formulare vor fi trimise si in alte inspectorate scolare in zilele urmatoare.

Ultima statistica, din anul 2008, arata ca doar 1.500 de profesori din toata tara si-au facut publice la Fisc veniturile rezultate din meditatii sau alte activitati extrascolare. Cei care nu-si declara veniturile din meditatii risca pana la 1.000 de lei amenda.