"Ca si modalitate de verificare, nu se poate face inainte de anul viitor, pentru ca declaratiile de venit pe acest an le vom avea la dispozitie numai din 2012", a spus Lazar.

Oficialul Ministerului Finantelor a reiterat ca normele de aplicare a legislatiei privind verificarea persoanelor cu venituri mari vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii februarie.

Guvernul va asigura pana la finele lunii martie necesarul de personal pentru departamentul din ANAF care va verifica persoanele cu venituri mari, structura urmand sa devina operationala pana in august, reiese din scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

Executivul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Mai multi consultanti fiscali apreciaza ca impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite.