Noile reguli vor fi introduse in primavara acestui an, printr-un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala.

Documentul va introduce posibilitatea comunicarii avizului de inspectie fiscala odata cu prezentarea organului de inspectie la domiciliul fiscal al contribuabilului, atunci cand se apreciaza ca scopul inspectiei poate fi periclitat. Inspectia fiscala va putea fi suspendata si la solicitarea contribuabilului, nu numai la initiativa organului fiscal, cum este stabilit in prezent, dar numai pentru motive bine justificate.

Actul normativ va permite reglarea pe cale amiabila a eventualelor neconcordante existente in fisele de evidenta dupa primirea somatiei.

Vor fi eliminate prevederile care conditioneaza suspendarea de catre instanta a executarii actului administrativ fiscal de depunerea unei cautiuni de pana la 20% din cuantumul sumei contestate sau de pana la 2.000 lei in cazul cererilor al caror obiect nu este evaluabil in bani, iar contestatorul va avea dreptul sa se adreseze instantei de contencios administrativ chiar daca procedura administrativa prealabila nu a fost finalizata, in cazurile in care contestatia nu a fost solutionata in termen de 12 luni de la data depunerii la organul fiscal.