Daniel Daianu a fost numit consilier de stat al premierului pe 11 mai. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de numire, economistul a declarat insa ca nu lucreaza in aparatul guvernamental, deoarece nu doreste sa fie remunerat pentru activitatea de consiliere a premierului, si ca titulatura de "consilier de stat" este eronata.

Pana la semnarea deiziei de numire, Daianu a lucrat tot ca si consilier pe probleme economice al presedintelui PSD Victor Ponta, scrie Mediafax.

Doctor in economie, Daniel Daianu a fost ministru al Finantelor, in perioada decembrie 1997-septembrie 1998, dupa ce anterior, in 1992, a fost ministru adjunct al Finantelor.

El a lucrat si ca economist sef la Bancii Nationale a Romaniei (BNR), post din care a fost numit ministru in decembrie 1997.
Daianu critica, in luna februarie a acestui an, modul de utilizare a banilor publici, aratand ca Romania a cheltuit pe investitii mai mult decat Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par sa indice o alocare de numai 1-2%.

In august 2011, presedintele Traian Basescu l-a criticat pe Daianu, spunand ca a avut rezultate zero in Guvern, desi are un renume indiscutabil de economist. Remarca a venit ca reactie la unele comentarii facute de Daianu la adresa masurilor economice luate de Guvernul Boc.

Daianu a fost europarlamentar in perioada 2007-2009, fiind candidat din partea PNL. Pentru a ocupa postul de europarlamentar el a demisionat in decembrie 2007 din Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane, post ocupat din septembrie 2005.

In octombrie 2009, Daianu a incercat sa revina la BNR, candidand ca independent pentru functia de membru in Consiliul de Administratie, insa nu a gasit sprijinul necesar in Parlament.

In timpul regimului comunist, din 1976 pana in septembrie 1978, el a lucrat la Directia de Informatii Externe (DIE), din MAI. In octombrie 2007, in perioada candidaturilor pentru Parlamentul European, el a afirmat ca a intrat in DIE deoarece astfel putea sa studieze in strainatate.