"Nu a existat niciodata, intr-o tara mare, un program de austeritate incununtat de succes. Abordarea europeana este cu siguranta cea mai putin promitatoare. Cred ca Europa se indreapta catre suicid", a aratat Stiglitz la Viena, intr-o intalnire cu presa, noteaza Mediafax.

Guvernele din cele 27 de state membre UE implementeaza masuri de austeritate cu un impact cumulat de 450 miliarde euro, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Totodata, datoria publica a statelor din zona euro a crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice, deoarece guvernele s-au imprumutat tot mai mult pentru a acoperi deficitele bugetare si pentru a contribui la programele de salvare ale Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Daca Grecia ar fi fost singura tara din Europa cu buget de austeritate, autoritatile ar fi putut ignora problema, a spus Stiglitz
"Insa daca ai Marea Britanie, Franta, daca stii ca toate tarile sunt in austeritate, consecintele economice vor fi cumplite", a spus economistul.

Desi liderii zonei euro "isi dau seama ca austeritatea nu va da roade pe cont propriu si ca este nevoie de crestere economica", acestia nu au luat nicio masura, iar "acordul convenit in decembrie este o reteta care asigura moartea monedei euro", a continuat el.

"Problema este ca, prin euro, guvernele s-au separat de banca centrala si de tiparnitele de bani, astfel ca s-a creat o mare problema. Austeritatea si constrangerile apartenentei la euro sunt o combinatie letala", a aratat Stiglitz.

In viziunea sa, cel mai probabil scenariu daca liderii europeni vor continua sa insiste pe austeritate este formarea unei zone euro mai restranse, formata in jurul Germaniei si Olandei sau Finlandei.

"Austeritatea ca solutie va conduce la niveluri ridicate ale somajului, inacceptabile politic si care vor umfla deficitele", avertizeaza el.