Daniel Daianu: "Perspectiva economica europeana este cenusie si marcata de iminenta unei recesiuni"
Perspectiva economica pentru anul viitor la nivel european este cenusie. Este mai delicata decat in urma cu trei ani si marcata deja de iminenta unei recesiuni si este nevoie ca uniunea monetara sa fie reformata fundamental, a declarat analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.
"Uniunea monetara este defecta, e mult mai greu sa reconstruiesti o casa atunci cand ea arde. Ce se contureaza ca solutie in momentul de fata este o stingere partiala a focului, pentru ca nu se ating de viciile de fond ale Uniunii. Ei trebuie sa incerce sa stinga focul si sa umble la desing-ul uniunii monetare, careia ii lipsesc constructii de baza. Daca nu se modifica designul, nu vad cum poate supravietui. Situaţia este mai delicata decat in 2008-2009, viciile zonei euro sunt fundamentale, iar perspectiva este cenusie", a spus Daianu, la intalnirea ZF Expert, citat de Mediafax.
El a avansat si trei scenarii de evolutie a situatiei economice la nivelul UE. Prilmul este unul maxim in care liderii UE gasesc rezolvarea problemelor (pentru care a indicat insa sanse de reusita in proportie de o treime). Al doilea este scenariul mediu in care liderii UE stabilesc o solutie temporara, lasand Banca Centrala Europeana sa intervina cu imprumuturi pe trei ani si crescand capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara (peste 50%). Iar al treilea este un scenariu catastrofal in care liderii UE nu se inteleg (sub 15%).
"Marea intrebare este daca acest nou val de recesiune va fi de adancime sau nu va complica peste masura situatia bancilor. Daca recesiunea va fi adanca, semnificativa, bancile vor avea o atitudine de «arici» si vor fi foarte reticente. In fapt, criza nu vine acum, ci criza a ramas. Ne confruntam cu un nou val de recesiune deoarece supraindatorarea unor state si a sectorului privat a făcut ca bilantul bancilor sa fie in continuare cenusiu, iar situatia guvernelor s-a inrautatit", a afirmat economistul.
Intrebat daca situatia actuala este una similara cu cea din perioada sfsrsitului de an 2008-inceputul anului 2009, caracterizata de inceperea crizei, Daianu a aratat ca există semne privind "griparea" pietelor si ca Romania nu ar putea in prezent apela la un pachet de finantare externa de dimensiunea celui din acea perioada.
El a sustinut totodata ca in ultimii ani a existat o senzatie falsa de prosperitate la nivelul UE, in care de fapt s-a trait pe datorie.