Economist la Harvard: "In afacerile din Romania se pune prea mult accent pe relatiile guvernamentale". Politicile care asigura dividende pe termen lung
In Romania intreprinzatorii pun prea mult accent pe relatiile guvernamentale, pe interactiunea cu autoritatile. Totodata, foarte multe parteneriate vizeaza multionalele care intra sau se dezvolta pe piata locala, iar oamenii de afaceri pierd usor din vedere balanta de putere, este de parere Peter Coles, profesor asistent la Universitatea Harvard, Massachusetts (SUA).
„Multe oportunitati au in vedere parteneriate cu multinationalele care intra sau se dzvolta pe piata locala. Trebuie avuta foarte mare grija cu balanta de putere: acea companie este sustinuta pe plan international, atat din punct de vedere al marimii, cat si al resurselor, ea detine experienta in conducerea de negocieri similare in alte tari”, a declarat Peter Coles, profesor la Universitatea Harvard, pentru incont.ro.
Coles a explicat in cadrul unui interviu ca unul dintre aspectele pe care Romania trebuie sa le imbunatateasca pentru o economie mai puternica il reprezinta mediul legislativ.
Crearea unor legi si reglementari sustenabile pe termen lung, cum ar fi accentul pe educatie, initiative de pregatire a angajatilor, dar stimulente pentru dezvoltarea business-urilor (mai ales cele care se bazeaza pe taxe). Toate acestea ar trebui sa se bazeze pe politici care sa asigure o corecta administrare a resurselor Romaniei. „Acestea sunt politicile care vor asigura dividende mult timp de acum inainte”, este de parere Coles.
Totodata, orice efort trebuie sa se bazeze pe o infrastructura legala, care sa ofere incredere, astfel incat antreprenorii si executivii sa-si poata concentra energia catre crearea valorilor, sugereaza profesorul la prestigioasa universitate americana.
Peter Coles, trainer specializat in tehnici de negociere si strategii in afaceri, va sustine in mai un curs de antreprenoriat, in colaborare cu Fundatia Post-Privatizare (FPP). Spune ca programul va fi unul complet diferit de educatia cu care sunt obisnuiti romanii, spre deosebire de americani.
„Programul de negociere se bazeaza pe metodele utilizate de Harvard, pun accent pe invatarea prin interactivitate. Asta inseamna ca participantii se vor implica in mod activ, vor raspunde intrebarilor, vor face schimburi de roluri, vor participa la negocieri simple si complexe cu ceilalti participanti si vor discuta in mod activ despre rezultatele activitatilor. Totul se axeaza pe ideea de comunicare, ca fiecare sa-si foloseasca rationamentul pentru a gasi solutii”, afirma acesta.
Citeste si: