"Putini ar fi prevazut ca Klaus Iohannis, un primar din provincie si fost profesor de liceu, era capabil sa provoace una dintre cele mai mari bulversari politice in Romania postcomunista", comenteaza prestigioasa publicatie britanica, adaugand ca "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminica, provocand "o infrangere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta".

Alegerea ca presedinte a primarului de centru-dreapta al micului oras transilvanean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie (acumulata) din cauza standardului de trai scazut si persistenta coruptiei si persistentei coruptiei in cea de-a doua cea mai saraca tara din UE, la mai bine de sapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comenteaza FT.

Ponta nu a fost pregatit nici pentru valul de furie fata de programele de austeritate desfasurate de catre FMI si fata de o relatie politica "otravita" cu presedintele in exercitiu Traian Basescu, considera ziarul, care aminteste despre confruntarile repetate de cand Ponta a fost ales, in 2012, si incercarile acestuia de a slabi pozitia lui Basescu, pe care l-a impiedicat sa participe la un summit UE blocandu-i avionul la sol.

Pentru sustinatorii lui Iohannis, victoria sa reprezinta "un moment de transformare a fostei tari comuniste, o ocazie de a reduce birocratia, eradicarea coruptiei si crearea unui mediu favorabil afacerilor", insa capacitatea sa de a-si duce la indeplinire promisiunile tine de mobilizarea puterilor constitutionale ale presedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului si de a influenta politicile, avertizeaza FT, precizand ca potrivit sistemului semiprezidential din Romania, puterile presedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului si altor oficiali de rang inalt.

Sustinatori ai lui Iohannis sunt constienti ca acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insista asupra faptului ca detinand controlul asupra nominalizarilor il poate obliga pe Ponta, scrie publicatia citandul-l pe Alexandru Coita, un consilier al presedintelui-ales.

Lupta impotriva coruptiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la cateva ore dupa victorie Iohannis a indemnat Parlamentul sa voteze impotriva unei amnistii pentru politicieni romani, inclusiv parlamentari investigati penal, mai scrie FT, adaugand ca unii comentatori se asteapta ca Guvernul Ponta sa cada inainte de alegerile din 2016.

Insa strategia lui Iohannis ramane neclara, scrie Financial Times, adaugand ca, in pofida faptului ca are avantajul sustinerii publice, o abordare agresiva i-ar putea permite lui Ponta sa-l marginalizeze pe presedinte. De asemenea, potrivit unor analisti premierul ar putea recurga la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-si consolida pozitia.