Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, amanat pentru 25 noiembrie, la Curtea Suprema. Ce se intampla daca judecatorii admit recursul ANI in cazul presedintelui nou-ales
Klaus Iohannis
Discutarea dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost amanata de judecatorii instantei supreme pentru 25 noiembrie, magistratii urmand sa stabileasca daca recursul ANI este sau nu admisibil.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) urmau sa ia in discutie marti dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, pentru a decide daca recursul ANI este admisibil si, eventual, daca primarul Sibiului a fost in incompatibilitate.
Potrivit Codului de procedura penala, exista trei posibilitati prin care se poate solutiona admisibilitatea recursului, scrie Mediafax.
Astfel, conform articolului 493, care reglementeaza procedura de filtrare a recursurilor, cand aceasta cale de atac este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute de lege sau ca recursul este evident nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Ulterior, decizia se comunica partilor implicate in proces.
In acest caz, se mentine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit ca Iohannis a fost incompatibil.
"Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a Inaltei Curti de Casare si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor", este a doua varianta de solutionare a acestui dosar.
O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului sa pronunte, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si sa fixeze termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor.
Instanta suprema este cea care va decide definitiv daca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat, asa cum a dispus si Curtea de Apel Alba-Iulia.
Agentia Nationala de Integritate ceruse instantei supreme, in 22 octombrie, sa ia in discutie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerand ca judecata ar trebui sa aiba loc inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, nu la doua zile dupa, dar aceasta solicitare a fost respinsa in 27 octombrie.
In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema.
Klaus Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, conform rezultatelor partiale anuntate de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale, el fiind votat de 6.242.825 dintre alegatori.
Curtea Constitutionala urmeaza sa valideze rezultatul alegerilor, insa, momentan, nu fost stabilita data la care se va intampla acest lucru.
Pe acelasi subiect: