In Marea Britanie locuiesc si muncesc 252.000 de romani si bulgari, peste 80 la suta dintre ei ajungand aici inainte de ridicarea restrictiilor pe piata muncii, in urma cu 12 luni, sustin cercetatorii.

Observatorul pentru Migratie al Universitatii Oxford a anuntat ca cresterea numarului de romani si bulgari in Marea Britanie a ramas constanta in ultimii sapte ani. Lipsa unui val de imigranti din cele doua state membre UE contrazice predictiile liderului UKIP Nigel Farage, care afirma ca 5.000 de romani si bulgari vor veni "in fiecare saptamana", timp de cativa ani.

Expertii in imigratie au declarat ca ultimele date arata ca numarul total al romanilor si bulgarilor din Marea Britanie a crescut de la 205.000 in septembrie 2013 la 252.000 in septembrie 2014, ceea ce reprezinta o crestere de 47.000 de persoane. Aceasta este similara celei din perioada 2012-2013, care a fost de 45.000 de persoane.

"Cresterea numarului de romani si bulgari in Marea Britanie a fost constanta in ultimii sapte ani in pofida controalelor temporare care le-au limitat accesul la piata muncii si asistenta sociala in Marea Britanie. Eliminarea acestor controale nu pare sa fi avut vreun efect prea semnificativ", a declarat Madeleine Sumption, directorului Observatorului pentru Migratie.

Ea a declarat ca imigratia din cele doua tari a fost mult mai graduala decat cresterile bruste din tarile care au aderat la UE in 2004, precum Polonia.