Dialogul "incepe astazi" pentru "a aborda aceste opinii fara o dramatizare excesiva", a declarat purtatorul de cuvant, Margaritis Schinias, vineri.
Comisia intentioneaza "sa vada ce se poate face fara a tranti usa", a adaugat el. "Este vorba despre idei britanice si acestea fac parte din dezbatere, ele trebuie examinate fara drama si discutate cu calm si prudenta".
Presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, "urmareste situatia indeaproape, el este in contact", a indicat Schinias. Juncker, care s-a declarat de mai multe ori hotarat sa mentina Marea Britanie in UE, a discutat cu Cameron inaintea discursului acestuia, a precizat purtatorul de cuvant.
Premierul britanic David Cameron, aflat sub presiunea curentului eurofob din Marea Britanie, urmeaza sa anunte vineri noi masuri pentru a limita accesul la indemnizatii sociale al imigrantilor care provin din Uniunea Europeana, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Intr-un discurs foarte asteptat si ale carui linii principale au fost dezvaluite in cursul noptii, premierul britanic va pleda pentru un termen de patru ani inainte ca imigrantii sa poata obtine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinte sociale.
Aceste limitari sunt, in opinia sa, o "necesitate absoluta" daca Marea Britanie vrea sa ramana in Uniunea Europeana. David Cameron a promis, in caz de victorie la alegerile generale din mai 2015, organizarea unui referendum privind iesirea tarii din UE.
Alte variante evocate in ultimele saptamani, precum instaurarea unui plafon privind numarul de imigranti, au fost insa abandonate.
Consilierii premierului conservator se tem ca o asemenea masura nu poate fi aplicata pentru ca nu ar fi conforma cu principiul liberei circulatii a persoanelor in UE.
"Obiectivul meu este simplu: sa facem sistemul nostru de imigratie mai just si sa franam afluxul exceptional de imigranti veniti din restul UE", va anunta Cameron vineri.
Discursul sau intervine la o zi dupa publicarea unor noi date privind imigratia, considerate ca o noua lovitura cu sase luni inaintea alegerilor generale.
Partidul Conservator si-a fixat ca obiectiv limitarea migratiei nete (diferenta intre imigranti si emigranti) la 100.000 de persoane. Oficiul National de Statistica a prezentat insa joi o crestere de 39 la suta a migratiei nete in perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.
Mai mult de jumatate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit in tara in aceasta perioada sunt cetateni din celelalte state UE. Aceasta deriva a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului sau si a partidului populist UKIP, care a facut din imigratie principala sa arma de lupta.
Premierul nu exclude, in lipsa de reforme, sa pledeze pentru iesirea tarii din UE in cadrul unui referendum prevazut pentru 2017. "Daca reusesc, voi milita pentru mentinerea tarii noastre intr-o UE reformata. Dar daca preocuparile noastre nu sunt auzite si relatiile noastre cu UE nu ajung la un echilibru mai bun, atunci, evident, nu pot exclude nimic", va spune el vineri.
Romanii au depus cele mai multe cereri de alocare a unui numar de asigurari sociale, in ultimul an
Numarul cetatenilor romani si bulgari care au sosit in Marea Britanie in perioada iunie 2013-iunie 2014 a "crescut semnificativ" fata de anul anterior, contribuind la cresterea migratiei nete in aceasta tara, relateaza Huffington Post UK.
Planul premierului britanic David Cameron de a reduce migratia neta (diferenta intre imigranti si emigranti) sub pragul de 100.000 de persoane este sortit esecului, in conditiile in care noi date oficiale date publicitatii joi de Oficiul National de Statistica (ONS) arata ca aceasta a crescut la 260.000 de persoane in perioada iunie 2013-iunie 2014.
Aproximativ 583.000 de persoane au imigrat in Marea Britanie in perioada respectiva, o "crestere semnificativa statistic" fata de cele 502.000 de persoane care au venit in tara in cele 12 luni anterioare, a precizat ONS.
Cresterea a fost determinata de un numar mare de imigranti din cadrul Uniunii Europene, cu 45.000 mai multi decat in anul precedent, precum si din afara UE, cu 30.000 mai multi, a adaugat ONS.
O alta "crestere semnificativa statistic" este cea a numarului de cetateni romani si bulgari care au sosit in Marea Britanie, 32.000, fata de 18.000 in anul anterior.
Cetatenii romani au avut de asemenea cele mai multe cereri pentru alocarea unui numar de asigurari sociale in perioada septembrie 2013-septembrie 2014, respectiv 104.000, urmati de cetatenii polonezi cu 98.000 de cereri, a precizat ONS. Totalul cererilor depuse de cetateni straini pentru numere de asigurari sociale a crescut cu 12 la suta in aceeasi perioada, ajungand la 668.000.