Majoritatea pentru personal de ingrijire copii si batrani, chelneri sau medici.
Afacerile britanicilor sunt “tinute pe loc” din cauza lipsei critice de “lucratori specializati” din Marea Britanie si patronii sunt nevoiti sa angajeze muncitori de peste hotare, arata datele unui raport, dat publicitatii la Londra, scrie Daily Mail.
Camera de Comert Britanica (BCC) sustine ca aproape 60% dintre patronii care au mai mult de 50 de angajati sunt nevoiti sa angajeze straini, din cauza faptului ca in Marea Britanie nu gasesc specialistii de care au nevoie.
Si asta in conditiile in care Institutul de Statistica a anuntat ca numarul somerilor din regat deapseste 2,6 milioane de persoane.
John Longworth, directorul general al BCC, spune: “Multi patroni nu au incredere ca abilitatile sistemului de educatie de a forma oamenii potriviti pentru locurile de munca pe care le au disponibile. Pentru majoritatea, angajarea strainilor le permite sa gaseasca oamenii specializati de care au nevoie.”
Potrivit Statisticii, numarul britanicilor care au ramas fara un loc de munca in acest an a crescut cu 311.000 de persoane.
Pe de alta parte, majoritatea migrantilor care isi cauta un loc de munca in Marea Britanie sunt din afara comunitatii europene, in ciuda eforturile oficialitatilor de a reduce fenomenul migratiei si de a incuraja angajarea somerilor britanici. Longworth spune, insa, ca politicile guvernamentale ar trebui axate pe angajarea de forta de munca de calitate si nu pe reducerea migratiei.
In acelasi timp, autoritatile britanice incearca modificarea sistemul de invatamant in asa fel incat sa se puna accentul mai mult pe abilitatile practice si mai putin pe teorie.
Din dorinta de a-i face pe angajatorii britanici sa incadreze somerii existenti in sistemul de asigurari sociale, Marea Britanie a decis sa prelungeasca restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pana in 2014, data maxima pana la care tarile europene pot restrictiona accesul pe piata muncii, explicatia fiind criza economica si faptul ca britanicii trebuie sa aiba prioritate la angajare.
Dar fenomenul lipsei acute de forta de munca specializata in tara de origine, de care se plang patronii, nu se intalneste doar la Londra, ci si in Olanda, de exemplu, unde oamenii de afaceri cer, de asemenea, ridicarea restrictiilor.
Romanii care doresc, totusi, sa se angajeze la Londra, o pot face in baza unui permis de munca si dupa ce isi gasesc un job care li se potriveste. In prezent
sunt disponibile cateva mii de locuri de munca in Marea Britanie pentru romani, cele mai multe pentru personal medical specializat, chelneri, personal de ingrijire copii si batrani sau agenti de vanzari. Media salariala se incadreaza undeva intre 1.000 si 1.500 de lire sterline, salariile medicilor depasind, in schimb, 4.000 de lire sterline.
Citeste si: