Schimbarea acestei reguli care a inghetat angajarile in sectorul public in ultimii trei ani a fost discutata in ultimele negocieri dintre Guvern si Fondul Monetar International, din toamna acestui an, si inclusa de autoritatile romane in scrisoarea de intentie catre Fond.

In document, Guvernul se angajeaza sa reduca totalul cheltuielilor de personal sub 7,2% din PIB si sa continue anul viitor politica de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, dar dupa un sistem mai "flexibil".

In urma cu doua saptamani, premierul Emil Boc declara ca Executivul va introduce anul viitor, prin hotarare de guvern, exceptii in sanatate, educatie sau administratie de la regula de angajare a unei singure persoane la sapte posturi vacantate, daca se va constata ca exista un necesar mai mare de posturi.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate. Decizia a fost mentinuta atat in 2010, cat si in 2011.