Pentru anul 2012, durata medie lunara a timpului de munca este de 169,3 ore, ceea ce inseamna ca pentru acest program complet de lucru, salariul de baza minim brut pe tara de 700 lei lunar reprezinta 4,13 lei pe ora.

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei, constatarea constraventiei si aplicarea sanctiunii fiind in sarcina Ministerului Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si cel al municipiului Bucuresti.

Premierul Emil Boc a transmis, saptamana trecuta, patronatelor si sindicatelor ca Guvernul analizeaza varianta cresterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece in lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii intre 700 lei si 1.000 lei

O paine pe zi. Atat isi vor putea cumpara angajatii, in plus, dupa majorarea salariului minim cu 30 de lei VIDEO

In discutii, sindicatele au solicitat insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara ca salariul minim de 700 de lei propus de Guvern va duce la pierderea pietei interne, ceea ce va scufunda si mai mult economia in aceasta perioada de criza.