Domnul Constantin conduce de 7 ani o firma de montaj pardoseli. Afacerea i-a mers intotdeauna bine, asa ca fie iarna, fie vara a avut nevoie de personal.

Se declara deschis fata de cei lipsiti de experienta, chiar daca tinerii absolventi de liceu i-au demonstrat de nenumarate ori ca nu se pricep la nimic. Si acum are sub aripa sa un baiat de 19 ani, pe care vrea sa il invete meserie. I-a facut contract de munca, ii plateste o scoala pentru teorie si il urmareste indeaproape. Odata intrata in vigoare noua lege, promite sa le acorde o sansa si altora.

Tineri someri avem destui: aproape 80.000 sub 25 de ani. Doar in ultimele sase luni au cerut ajutorul statului 28.000 de absolventi de liceu.

In plus, se simplifica si procedura. Directorii de firme care accepta ucenici nu mai au nevoie de avize speciale.

Contractul de ucenicie se incheie pe cel putin un an si cel mult trei. Iar angajatorul e obligat sa-i dea omului salariul minim pe economie. De cealalta parte, statul se obliga sa contribuie cu o cota lunara de 300 de lei brut.

Angajatul trebuie sa invete meseria pe care o practica. La finalul contractului el va fi testat de Centrul de evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale. Daca ucenicul nu-si ia atestatul, statul ii poate cere toti banii inapoi.