Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca legea pensiilor adoptata de deputati dupa admiterea cererii presedintelui de reexaminare este constitutionala.

In consecinta, presedintele Traian Basescu a promulgat noua varianta a legii, dupa ce in urma cu aproape 2 luni o trimitea in Parlament, pentru reexaminare, cererea sefului statului fiind ca varsta de pensionare pentru femei sa fie 63 de ani si nu 65, asa cum stabilise Guvernul initial.

La rediscutare, parlamentarii au redus varsta de pensionare a femeilor, de la 65 la 63 de ani, dar nu si stagiul complet de cotizare, stabilit la 35 de ani, ceea ce va conduce la diminuari ale pensiilor femeilor la calcularea punctajului.

Modificarea legii pensiilor, in special majorarea varstei de pensionare si schimbarea modului de indexare anuala a punctului de pensie, a fost una dintre conditiile impuse de FMI la semnarea acordului de finantare cu Romania.

Vezi mai jos care sunt principalele schimbari pe care le aduce noua lege:

-          Indexarea punctului de pensie cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea salariulul mediu pe economie, luandu-se in calcul indicatorii realizati in anul precedent.
-          Cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani si a celui complet la 35 de ani, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor
-          Cresterea varstei de pensionare pentru cadrele militare, politisti, functionari din domeniul ordinii publice si apararii si angajati din penitenciare la 60 de ani, pana in 2030 si a stagiului complet de cotizare la 30 de ani
-          Eliminarea pensiilor speciale (mai putin in cazul magistratilor) si introducerea tuturor categoriilor profesionale in sistemul public de pensii
-          Introducerea obligativitatii platii de contributii sociale in cazul celor platiti pe drepturi de autor sau al persoanelor fizice autorizate
-          Majorarea penalizarii pentru pensionarea anticipata, la 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la implinirea varstei legale de pensionare.