Adevarul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armata si Securitate: 3% din pensionari consuma 10% din bugetul total
Guvernul este impiedicat de o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa taie cele 150.000 de pensii speciale ale fostilor militari si ale fostilor angajati ai Ministerului de Interne si serviciilor secrete, inclusiv oameni care au lucrat in fosta Securitate, scrie Ziarul Financiar, care noteaza ca aceste pensii speciale costa statul un miliard de euro pe an.
O interventie a presedintelui Traian Basescu a facut din nou valuri, dupa ce Guvernul a comunicat oficial ca recalcularea pensiilor militare va continua.
"Nu-i decat o solutie, sa fie respectata hotararea Inaltei Curti. Nimic in afara hotararii Inaltei Curti nu poate functiona", a spus presedintele, citat de Mediafax.
Ziarul Financiar a scris inca din 2007 ca pensionarii speciali, care nu reprezinta mai mult de 150.000 de oameni (adica mai putin de 3% din numarul total de pensionari de circa 6 milioane) costa statul anual un miliard de euro, adica 10% din bugetul total de pensii.
Numarul persoanelor care primesc pensii de peste 1.000 lei s-a triplat in ultimii doi ani, asfel ca la finele lunii octombrie cifra reprezenzand beneficiarii acestui venit a depasit pragul de un milion, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS).
La finele primelor noua luni, 21,1% dintre pensionari (peste un milion de persoane) incasau lunar peste 1.000 de lei, in urcare cu peste 100.000 de persoane fata de aceeasi perioada a anului trecut si de trei ori peste nivelul din urma cu doi ani.
Aproape jumatate din pensionari primesc lunar intre 500 si 1000 de lei, in timp ce 17% au pensii cuprinse intre 350 si 500 de lei.
In ultimii doi ani, numarul total de pensionari a crescut cu 100.000, de la 4,67 milioane la 4,77 milioane persoane.
In perioada analizata, aproximativ trei sferturi din totalul judetelor au inregistrat un numar mai mare de pensionari comparativ cu cel al salariatilor. In topul acestei grupe se afla judetele Giurgiu si Teleorman, unde raportul pensionari/salariati a fost de 1,9 pensionari la un salariat.
Bucurestiul se afla la polul opus, inregistrand cea mai scazuta valoare a raportului (0,6).
Numarul salariatilor depaseste numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat in doar o cincime din judete.
La finele lunii septembrie, populatia ocupata a Romaniei era de 9,1 milioane persoane, iar numarul salariatilor era de 6,46 milioane, in scadere cu 90.000 fata de primul semestru.
Pe acelasi subiect: