Desi presedintele a cerut doar diminuarea varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani, deputatii PDL nu s-au gandit si la celelalte elemente legate de varsta.

In conditiile in care varsta de pensionare a scazut cu doi ani, stagiul complet de cotizare ar fi trebuit redus cu acelasi numar de ani.

In situatia in care femeile ies la pensie mai devreme cu doi ani, dar stagiul complet de cotizare, in functie de care se calculeaza punctajul mediu realizat, ramane 35 de ani, rezulta ca pensiile femeilor vor fi mai mici.

Era absolut normal ca, in situatia in care s-a decis scaderea varstei de pensionare cu doi ani, sa se aiba in vedere si scaderea stagiului complet de cotizare cu doi ani. Pastrandu-se stagiul de 35 de ani, punctajul se va stabili impartindu-se la 35 de ani si nu la 33, cum ar fi fost normal, ceea ce va duce la o diminuare a pensiilor femeilor. Dupa calculele mele, scaderea medie lunara ar fi de aproximativ 30 de lei, raporat la valoarea actuala a punctului de pensie, de 732,8 lei”, a spus, pentru incont.ro, deputatul PSD Ioan Cindrea.

Potrivit legii pensiilor, punctajul mediu realizat de o persoana in timpul vietii active se calculeaza prin impartirea sumei punctajelor anuale realizate de asigurat la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare. Or, pastrarea stagiului de cotizare pentru femei la 35 de ani, in contextul scaderii varstei de pensionare cu doi ani, va duce la diminuarea punctajului mediu realizat pe parcursul intregii vieti active.

Contactat de incont.ro, ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat ca pastrarea stagiului complet de cotizare la 35 de ani nu va influenta “in mod radical” calculul pensiei femeilor.

Nu de aceeasi parere este fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, care a explicat, pentru incont.ro, ca in momentul in care deputatii au decis reducerea varstei de pensionare trebuia, automat, reesalonat si stagiul de cotizare proportional cu scaderea varstei. “In caz contrar, este de la sine inteles ca pensiile femeilor scad”, a spus Seitan.

In situatia pastrarii stagiului de cotizare de 35 de ani, este clar ca femeile pierd la pensie. Si desi au avantajul de a se peniona mai devreme, vor avea o viata la pensie mai lunga si mai proasta din punct de vedere material”, a spus si vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Ioan Cindrea a spus ca explicatia deputatilor Puterii pentru refuzul de a modifica si stagiul complet de cotizare a fost ca presedintele Traian Basescu a cerut doar modificarea varstei de pensionare, nu si a stagiului.

Situatia ar mai putea fi rezolvata saptamana viitoare, cand proiectul legii pensiilor va fi discutat in plenul Camerei Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a decis, in 7 octombrie, sa retrimita legea pensiilor in Parlament si a cerut parlamentarilor ca varsta standard de pensionare pentru femei sa fie stabilita la 63 de ani. Proiectul de lege impunea egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani, ceea ce a iscat dispute intre opozitie, sindicate si reprezentantii puterii.

Presedintele a cerut parlamentarilor sa faca urgent modificarile cerute, pentru a putea promulga legea cat mai repede.