Cum pot incasa romanii pensiile private! Cat trebuie sa contribui pentru a putea primi banii?
Romanii care au cotizat la fondurile de pensii private pot alege intre mai multe variante de incasare a banilor, dupa incetarea perioadei active. Ei pot alege sa incaseze o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.
Modalitatile de plata se regasesc intr-un proiect de lege al Ministerului Muncii, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,3 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii, asa-numitul Pilon II, si facultative (Pilonul III).
In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I), respectiv la 57 de ani si 10 luni pentru femei si la 62 de ani si 10 luni pentru barbati.
Legislatia va fi insa modificata, astfel incat varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.
La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni.
Potrivit poiectului de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, administratorii de pe Pilonul II si III se obliga sa ii notifice pe participanti in scris, cu 30 de zile calendaristice inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si obligativitatea de a opta pentru un fond de furnizare a pensiilor private.
"De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative alege furnizorul pensiei private. Participantii la un fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre CSSPP", se arata in document.
Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, pe baza calculului actuarial si activului personal net, aflat in contul participantului.
Pensia privata poate fi achitata sub forma unei anuitati (suma platita la intervale regulate de timp) viagere, anuitati limitate sau altor tipuri de anuitati, reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pe acelasi subiect: