Atunci cand te duci la interviu, angajatorii vor sa stie cu ce experiente vii de la jobul anterior. Asa ca incearca sa explici, pe scurt, in CV, ce te pricepi sa faci si lasa frazele stereotip deoparte.

Cheia catre succes este sa le personalizezi dupa experientele pe care le-ai avut in viata profesionala de pana acum.

Vezi mai jos zece fraze-cliseu care nu au ce cauta in CV-ul sau scrisoarea ta de intentie si cu ce trebuie sa le inlocuiesti:

1. Sunt o persoana orientata catre rezultate – suna mai interesant pentru angajator daca spui ca iti place si este o provocare pentru tine sa rezolvi situatiile dificile si sa iesi invingator din ele.

2. Am spirit de echipa – mai bine ii povestesti angajatorului o situatie prin care ai trecut si care demonstreaza ca ai spirit de echipa.

3. Imi plac provocarile – spune-i mai degraba viitorului sef cum ai reusit sa duci la bun sfarsit un proiect dificil, care i-a adus fostului angajator o importanta suma de bani.

4. Am abilitati de comunicare excelente – ar fi mai interesant sa explici cum ai reusit sa-ti depasesti volumul de vanzari, de exemplu, si cum ai adus in firma mai multi bani decat tintise patronul.

5. Am abilitati organizatorice – inlocuieste aceasta fraza banala cu o demonstratie despre cum ai reusit sa reduci timpul alocat unui proiect de la trei la o saptamana.

6. Am gandire de business – parca suna mai bine daca povestesti cum ai venit cu idei concrete si strategii care au dus la dezvoltarea business-ului la locul de munca anterior.

7. Sunt autodidact – explica-i mai bine angajatorului cum ai reusit sa inveti singur un anumit program pe calculator care te-a ajutat sa termini proiectul cu mult inaintea deadline-ului.

8. Depasesc asteptarile – mai bine povestesti cum ai reusit, ca dupa un an in compania la care ai lucrat anterior, sa demonstrezi ca esti bun pentru o functie de conducere.

9. Stiu care imi sunt calitatile – aceasta exprimare miroase a auto-lauda; mai bine povesteste cum patronul te-a auzit vorbind la o conferinta, dupa care te-a invitat la o discutie si te-a angajat.

10.Caut o oportunitate provocatoare – ce-ar fi sa-i spui, de exemplu, ca ai fi omul cel mai nimerit pentru jobul pe care il are dipsonibil in afara tarii sau in provincie?

Evident, raspunsurile vor fi adaptate la situatia personala a fiecaruia. Sfatul specialistilor in resurse umane este insa sa inlocuiesti frazele ambigue, care nu exprima nimic, cu lucruri concrete, experiente si exemple din viata profesionala anterioara, care sa ii ofere angajatorului suficiente motive sa te angajeze.

Cu cat CV-ul tau este mai vag, cu atat devine mai plistisitor. Iar cel mai important lucru este ca cel care il citeste sa nu-l arunce la cos dupa prima jumatate de minut si sa-i ramana in cap suficiente exemple de situatii in care te-ai descurcat foarte bine. De aici si pana la chemarea la interviu nu mai este decat... un telefon.