Portalul Comisiei Europene contine o sectiune care prezinta modalitatea de completare a CV-ului european – Europass, precum si modele care pot fi descarcate de pe site.

Fie ca este vorba de un job in tara, pentru care ai nevoie de un CV printat, fie ca il completezi online si il trimiti angajatorilor din alte tari in care ai vrea sa lucrezi sau la institutiile europene, CV-ul Europass prezinta varianta cel mai bine pusa la punct.

Exista insa si in acest caz cateva „trucuri”, care sa-l faca pe angajator sa-ti citeasca CV-ul mai mult de cateva secunde, fara sa-l arunce la cosul de gunoi dupa aceea.

De aceea, este important sa stii ca angajatorii nu aloca mai mult de un minut fiecarui CV primit, astfel ca documentul tau trebuie sa atraga imediat atentia cititorului si sa demonstreze de ce ar merita sa fii chemat la interviu.

Nu scrie mai mult de doua pagini! CV-urile prea lungi plictisesc si ocupa prea mult timp celui care le citesc, chiar daca experienta ta profesionala este una bogata si ai vrea sa o evidentiezi. Concentreaza-te pe informatiile esentiale, care au legatura stricta cu jobul pentru care aplici. De exemplu, cursurile neterminate sau cele in alte domenii decat cel in care vrei sa te angajezi pot fi omise.

Pe de alta parte, evita sa te lauzi prea mult in CV si sa dai informatii care nu au legatura cu realitatea, pentru ca risti sa fii descoperit la interviu. Evita, de asemenea, sublinierile sau scrisul cu majuscule sau cu litere ingrosate, pentru ca acest lucru afecteaza lizibilitatea documentului.

Specialistii recomanda sa folosesti fraze scurte, sa te concentrezi pe aspectele relevante ale pregatirii si experientei tale si sa explici situatiile in care exista intreruperi in studiile sau cariera ta.

Daca te angajezi pentru prima data si nu ai experienta profesionala, incearca sa evidentiezi cat mai mult stagiile de pregatire practica si profesionala pe care le-ai facut. Asadar descrie cat mai mult forma de invatamant absolvita si programele de pregatire profesionala, precum si locurile de munca avute in timpul stagiilor de pregatire.

De cealalta parte, daca ai o experienta de munca bogata, axeaza-te doar pe ceea ce aduce valoare candidaturii tale. Nu uita sa precizezi insa timpul petrecut in strainatate sau slujbele care te-au pus in contact cu publicul, chiar daca nu sunt strans legate de postul pentru care candidezi.

Dupa completarea CV-ului, reciteste-l de mai multe ori si roaga si pe altcineva sa-l citeasca, pentru a fi sigur ca nu s-a strecurat nicio greseala de ortografie si ca este redactat logic si clar.

Mai multe detalii despre cum se completeaza CV-ul Europass gasesti AICI