Cum iti faci CV-ul?

Gandeste-te ca cei la care urmeaza sa trimiti CV-ul vad sute sau chiar mii de astfel de documente inainte de a ajunge la al tau. Prin urmare, acesta trebuie sa fie, in primul rand, cat mai scurt, concis si lizibil.
 
Nu porni de la ideea ca daca are mai multe pagini impresioneaza mai mult. Total gresit! Incearca sa comprimi toata activitatea profesionala pe o pagina - maximum doua. Daca CV-ul tau are mai mult de-atat, este posibil ca angajatorul sa nici nu-l citeasca.

Specialistii in resurse umane ca spun daca nu reusesti sa captezi atentia angajatorului in primele 20-30 de secunde, atunci sansele tale sunt minime. Asadar, mai bine scrie la inceput experienta profesionala si nu te pierde in detalii personale sau referitoare la educatie, daca acestea nu sunt relevante.

CV-ul trebuie sa fie “aerisit”, prin urmare lasa spatii si pune pauze intre sectiuni! Daca titlurile sunt inghesuite si scrisul este mic si greu de citit, fii sigur ca acela care-l citeste il arunca sau da deoparte dupa primele randuri.

Bineinteles, trebuie sa ai grija si la gramatica si la semnele de punctuatie, chiar daca nu candidezi pentru un post de profesor. De asemenea, foloseste propozitii scurte si la obiect si evidentiaza titlurile sectiunilor cu litere ingrosate sau foloseste un alt font.

Cu toate ca CV-ul trebuie sa fie scurt! Ai grija sa incluzi toate informatiile relevante despre experienta ta profesionala. Nu uita ca incerci sa te vinzi angajatorului, deci trebuie sa-l convingi ce beneficii va avea daca te "prefera" pe tine.

Incearca sa eviti cuvinte de genul “am contribuit”, “am ajutat”, “cu succes” sau “eficient”, care nu exprima nimic. Daca vrei sa evidentiezi experienta ta, povesteste mai degraba, pe scurt, ce faceai la fostul loc de munca, pentru ca angajatorul sa-si dea seama de nivelul tau profesional.

CV-ul va avea un mai mare impact daca incerci sa cuantifici realizarile tale: cum ai contribuit la cresterea profitului, reducerea costurilor sau imbunatatirea unui proces de productie. Mentioneaza numarul persoanelor care au fost in subordinea ta, bugetul pe care l-ai supravegheat sau veniturile pe care le-ai adus companiei.

Ce este scrisoarea de intentie si de ce este nevoie de ea?

Scrisoarea de intentie contine, de obicei, o explicitare a CV-ului, dar care, de asemena, nu trebuie sa depaseasca o pagina. In continutul scrisorii trebuie sa explici de ce aplici pentru acel post sau interesul tau pentru domeniul respectiv, cu exemple din cariera ta anterioara pe acelasi segment de activitate.

Scrisoarea de intentie trebuie sa fie concisa, coerenta, formata din maximum patru-cinci paragrafe. Explica situatia in cat mai putine cuvinte si foloseste un limbaj simplu, ca sa reduci riscul de a nu fi inteles. Utilizeaza argumente si exemple si gandeste-te la relevanta fiecarei probleme pe care o expui.

De la cine obtii recomandari, daca nu ai lucrat niciodata?

O parte dintre angajatori iti vor cere contacte de la persoane cu care ai lucrat anterior (de obicei sefi directi), pentru a le da detalii despre felul in care au lucrat cu tine. Nu trebuie sa te impacientezi, pentru ca sigur gasesti pe cineva la fostul job, pe care sa-l rogi sa te ajute.

In unele cazuri se cere o scrisoare de recomandare de la fostul angajator, care sa contina referinte si sa mentioneze fapte si date legate de activitatea ta din firma la care ai lucrat anterior. Scrisoarea de recomandare nu trebuie sa fie o pledoarie legata de cat de bun esti si nu trebuie sa pomeneasca nimic legat de punctele tari ale angajatului sau despre realizarile lui.

Din acest document, viitorul angajator vrea sa vada ce atibutii ai avut la fostul loc de munca si cum ti-ai dus la indeplinire sarcinile de serviciu.

Marius Precu, Senior Client Partner la firma de recrutare TheSearchers a explicat, la videchatul incont.ro ca diferentierea intre candidati se face prin povestea pe care o prezinta si prin felul in care stiu sa se vanda prin CV si prin recomandarile cu care vin.

“Angajatorul se uita in principal la doua aspecte: vrea sa vada ce aptitudini tehnice are viitorul angajat - candidatul ar trebui sa fie pregatit cu exemple din experienta profesionala, dar conteaza foarte mult si aptitudinile individuale - angajatorul vrea sa vada ce fel de om esti, daca te potrivesti cu pozitia pe care vrei sa o ocupi sau cu echipa din care vei face parte”, a spus Marius Precu.

In cazul in care nu ai avut un loc de munca anterior, poti sa prezinti angajatorului detalii referitoare la activitatile in care ai fost implicat in timpul facultatii. Este binevenita si o recomandare din partea unui profesor.

Sursa principala a informatiilor: www.ejobs.ro