De obicei, pentru multi, intervievatorul este „omul rau”, de care depinde angajarea ta, de aceea ii raspunzi timid si nu ii pui intrebari la randul tau, de teama sa nu-l deranjezi.

Este o atitudine cat se poate de gresita, spun specialistii in resurse umane, care sustin ca, din contra, tu trebuie sa fii cel activ si sa intrebi tot ce te vrei sa stii despre viitorul job.

Intrebarile tale trebuie sa vina dupa cele ale recrutorului. In general, persoana care te intervieveaza te intreaba in a doua parte a intalnirii daca ai intrebari referitoare la job sau la companie.

Dar chiar si daca nu ti se cere acest lucru si vezi ca interviul se apropie de final, fii tu cel care initiaza o discutie despre ceea ce ar trebui sa faci in cazul in care vei fi angajat.

Totusi, trebuie sa iti alegi cu atentie intrebarile, in functie de persoana care te intervieveaza. De asemenea, sunt anumite intrebari pe care nu ar trebui sa le pui niciodata in cadrul unui prim interviu, indiferent de persoana cu care tii interviul: nu intreba despre salariu, concedii, sau orice alte avantaje, deoarece ai putea parea mai interesat de beneficii decat de companie.

Iata mai jos cateva intrebari pe care sa le adresezi la interviul de angajare, in functie de persoana cu care il sustii, centralizate de site-ul de recrutare eJobs:

Recrutorul – datoria lui este aceea de a identifica cei mai buni candidati si, de asemenea, de a-i ajuta pas cu pas in procesul de recrutare – este persoana care cunoaste intregul proces si care iti poate da detalii despre companie, departament sau job. Ce intrebari ii poti adresa recrutorului:

• Cum ati descrie cultura organizationala a companiei?
• Ce fel de angajati tind sa exceleze in aceasta companie?
• Puteti sa imi dati cateva detalii despre procesul de recrutare?

Managerul de resurse umane - este persoana care cunoaste cele mai multe despre jobul la care te-ai inscris si cerintele acestuia. Ii poti pune intrebari specifice jobului la care te-ai inscris, ca de exemplu legate de responsabilitatile si provocarile acestuia sau de tipul candidatului ideal pentru job. Ce intrebari ii poti adresa managerului angajator:

• Care este candidatul ideal pentru acest job?
• Care sunt cerintele jobului?
• Care este urmatoarea pozitie in cadrul ierarhiei companiei, pentru cineva care ocupa acest job?

Managerul executiv – este cel mai bun cunoscator al domeniului companiei. Daca urmeaza sa ocupi un post asemanator ca importanta cu al acestuia, poti pune intrebari concrete despre domeniu. Ideal este ca majoritatea intrebarilor pe care le pui sa fie in legatura cu viitorul companiei – aceasta este sansa ta sa te afirmi ca un bun cunoscator al domeniului respectiv. Ce intrebari ii poti adresa managerului executiv:

• Cum considerati ca va evolua aceasta industrie in cinci ani?
• Care sunt avantajele companiei asupra competitorilor sai?
• Care sunt obiectivele companiei?

Colegul de serviciu - este cel mai indicat pentru a-ti da detalii despre job, fiind cel mai obiectiv in legatura cu provocarile si mediul de lucru. Ce intrebari ii poti adresa potentialului coleg de serviciu:

• Cum arata o zi obisnuita in acest departament?
• Cum ati descrie mediul de lucru din companie?
• Care este partea cea mai atractiva a acestui job? Care sunt provocarile jobului?

Sursa informatiilor: www.eJobs.ro