Ai auzit de CV-ul creativ? Stii cum trebuie sa arate CV-ul care iti creste sansele pentru un loc de munca mai bun?
Te bati in fiecare zi cu sute sau chiar mii de oameni pentru atentia viitorului tau sef sau a specialistului in HR si e o lupta de care poate nu esti constient. Poate de multe ori nu intelegi de ce o pierzi din start si nu esti chemat nici macar la un singur interviu. Gandeste-te ca e criza si firmele primesc avalanse de CV-uri in fiecare zi, chiar si cele care nu fac niciun fel de angajari si, fie vorba intre noi, sunt foarte multe!
Astfel, singura ta sansa ca sa iesi in evidenta este ca "prima carte de vizita" pe care o vede potentialul tau angajator sa fie impecabila, creativa, interesanta si reprezentativa. Daca vrei sa-ti cresti sansele in lupta pentru un job, specialistii in resurse umane iti dau aproape unanim un sfat: Iesi din rand!
Numarul cautarilor pe Google dupa cuvintele cheie "CV creativ" sunt in continua crestere si, in general, tinerii sunt mai constienti de faptul ca CV-ul lor trebuie sa atraga atentia si sa fie cat mai interesant pentru ca altfel au putine sanse ca sa fie chemati la primul interviu.
Monica Jitariuc Soare, profesionist in comunicare, care a infiintat un site numit www.celmaibuncv.ro, propune celor aflati in cautarea unui job sa trateze CV-ul ca pe "un instrument de vanzare personala".
"Un CV bun trebuie "sa te vanda" si sa iti mareasca sansele de a fi chemat la un interviu. Asa cum un sapun este hidratant, altul ieftin si un al treilea miroase a levantica, asa si oamenii trebuie sa isi creeze o pozitionare si apoi sa si-o promoveze. CV-ul profesionist este un instrument de pozitionare personala", a explicat pentru incont.ro Monica Jitariuc Soare.
"Poti sa te pozitionezi ca expert intr-un domeniu, ca junior dornic de a invata (desi mai sunt mii ca tine), etc. Ideal este sa iti gasesti o pozitionare unica, surprinzatoare, convingatoare care sa il faca pe angajator sa spuna: "Acest om trebuie sa lucreze la noi" (ca sa termin comparatia- la fel cum un consumator ajunge in fata raftului si isi zice "Trebuie sa cumpar acest sapun acum")," adauga ea.
Creatoarea www.celmaibuncv.ro a mai explicat pentru incont.ro ce trebuie sa contina si ce nu trebuie sa contina un CV - "instrument de vanzare personala".
Sfaturile sale le gasesti mai jos:
Cum trebuie sa arate un CV bun?
- Este foarte important continutul unui CV, dar la fel de importanta este si forma. Forma dovedeste ca esti o persoana organizata, atenta si in general, felul in care aranjezi elementele in pagina spune multe despre tine.
- Trebuie sa dai o atentie deosebita alinierilor, spatierilor, semnelor de punctuatie (daca ai bullet-uri si dupa trei dintre ele pui punct si virgula, iar dupa doua punct - nu esti coerent), etc.
- Un CV bun este acela care comunica viitoprului tau angajator particularitatile tale: ca esti curajos, ca ai simtul umorului, ca esti plin de energie pozitiva. Orice relevant, dar in cuvinte normale, firesti, neinflorite. Conteaza mult ca dincolo de CV sa se gaseasca si sa se lase gasit un om.
- Un CV remarcabil e un CV care naste intrebari. Daca iesi undeva si vrei sa fii sigur/a ca nu vei sta singur/a intr-un colt si ca vei avea conversatii cu cei din jur se zice ca ajuta sa ai la tine un obiect interesant (care sa duca la intrebari si discutii): o brosa inedita, o geanta extraordinar de creativa, un tricou cu un mesaj inteligent, etc. Poate nu e cea mai buna paralela, dar cam asa e si cu CV-ul.
- Trebuie sa te asiguri ca in el ai mentionat informatii interesante, formulate interesant, care sa nasca intrebari adica angajatorul citeste CV-ul si vrea sa te cheme la interviu pentru a afla mai multe. Gandeste-te ca orice rand din CV ar trebui sa devina o intrebare la interviu. Desigur, ar fi bine sa ai si raspunsuri la aceste intrebari.
Cum nu trebuie sa arate un CV bun?
- Trebuie sa nu fie plictisitor si ineficient
- Cele mai frecvente greseli: supraincarcarea cu informatie: ai o tona de informatie in el si utila, dar mai ales inutila, lipsa de focus: uiti pentru ce aplici si ai un CV care "sa mearga oriunde", lipsa de consistenta, lipsa de relevanta: insiri joburi si functii, dar nu si abilitati si dovezi care sa le sustina, lipsa de coerenta.
- Nu pentru orice job iti trebuie un CV clasic adica daca vrei sa fii instalator nu iti trebuie un CV european in care te-ai chinuit sa scrii ceva ca sa nu ramana rubrici goale.
- Este dificil de citit, iar cuvintele-cheie sunt dificil de identificat.
- Ai copiat un model nepotrivit de pe net si tot CV-ul dovedeste un chin de a completa spatiile punctate.
Care este cel mai important lucru dintr-un CV?
Un CV trebuie sa spuna despre tine in mod necesar cateva lucruri:
CINE esti?
CUM faci?
CE faci?
10 sfaturi generale pentru un CV bun:
1. Simplitate;
2. Concizie: da, poate ca o pagina ajunge;
3. Corectitudine gramaticala: ar trebui sa fie la punctul 1 pentru ca un CV cu greseli e descalificat de la prima analiza;
4. Profesionalism: aici e mai complicat pentru ca profesionalismul unui CV este dat de coerenta utilizarii fonturilor, de spatieri (lucruri ce tin de forma), dar si de lucruri ce tin de fond (logica insiruirilor, organizarea evenimentelor, sortarea desteapta a activitatilor, etc);
5. Organizare buna (rubrici, subrubrici, ordinea listarilor, etc);
6. Adaptarea modelului de CV jobului pentru care aplici;
7. Relevanta, relevanta, relevanta (evidentiaza acele sarcini din joburile anterioare care crezi ca ar putea fi de folos in jobul nou vizat);
8. Elimina informatia inutila (nu, nu mai intereseaza pe nimeni daca ai facut sau nu armata - asta daca nu aplici pentru un job foarte specific unde ar putea fi important);
9. Atentie la reputatia ta in online (un profil pe linkedIN si citarea lui ajuta);
10. Foloseste cuvinte - cheie.
Ce inseamna ca business celmaibuncv.ro?
Blogul/site-ul a fost lansat in ianuarie 2010 deci in plina criza, iar cererea a crescut in fiecare luna cu 100% fata de luna anterioara.
"Practic, in fiecare luna s-a dublat numarul celor care ne-au scris pentru un CV profesionist", povesteste Monica Jitariuc Soare.
Ea mai spune ca desi nu a primit reactii decat de la 20% dintre cei care au apelat la serviciile firmei sale, acestia au anuntat-o ca au fost chemati la mai multe interviuri datorita noului CV.
Firma redacteaza CV-uri creative contra unei sume de 50 de lei cu tot cu TVA, daca acestea sunt acceptate de catre cel care a comandat serviciul.
Daca din diverse motive nu esti dispus sa platesti pentru un Curriculum Vitae creativ, te poti inspira in redactarea unui nou CV (creativ de aceasta data) de pe webdesignerdepot.com, jobmob.co.il, hongkiat.com, workawesome.com, onextrapixel.com, blogof.francescomugnai.com.
In afara, CV-urile creative sunt foarte raspandite.
Nu uita sa arunci o privire si pe Galeria Foto, unde am adunat mai multe CV-uri creative pentru putina inspiratie.
Succes!
Pe acelasi subiect: