Pentru inceput, au fost alesi cativa ambasadori ai varstei a treia, in masura sa ne arate ce frumoasa poate fi viata unui pensionar activ. Printre ei Sofia Vicoveanca si Iolanda Balas.

Iolanda Balas Soter, una dintre cele mai bune sportive ale lumii, e hotarata acum, la 76 ani, sa nu piarda lupta cu timpul. Presedinta Federatiei Romane de atletism ii incurajeaza pe bunici sa faca miscare ori de cate ori au ocazia. Asta daca nu s-au angajat inca undeva. La fel gandeste si Sofia Vicoveanca.

La polul opus, multi oameni in putere se degradeaza de la o zi la alta. Din cauza lipsurilor, risca sa cada in depresii grave, desi mai au un cuvant de spus.

Paula Stanca a iesit la pensie anul trecut, dar nu are puterea sa stea departe de scoala. Pentru ca toti cei ca ea, Ministerul Muncii vrea sa introduca, la fel ca in Suedia, dar si in alte state, o agentie care sa le ofere posturi specifice varstei a treia.

Demersul autoritatilor noastre vine intr-un context mai larg. Potrivit Comisiei Europene, numarul persoanelor varstnice creste anual cu peste doua milioane si sunt tot mai putini cei buni de munca.