Proiectul de act normativ prevede ca produsele alimentare pe care Guvernul vrea sa le vanda pensionarilor la pret redus vor fi livrate acestora, saptamanal, prin firme special infiintate de catre autoritatile locale, care vor cumpara alimentele prin licitatie si vor percepe un adaos comercial care sa acopere cheltuielile aferente.

Produsele nu vor fi vandute in magazine specializate, ci direct din depozite. Initiatorii proiectului spun ca prin contractele pe termen lung facute direct cu producatorii se pot obtine preturi mici. "Astazi, de multe ori ajung de la producator in raft cu aproape un pret dublu, acest pret dublu practic insemnand marjele pe care le adauga in general tot ceea ce insemna comert, formele celebre de taxe de raft in cazul marelui retail", spune Valeriu Steriu, initiatorul proiectului.

Pentru acest sistem statul nu va da nici un ban, pentru ca furnizorii de alimente vor accepta plata la 90 de zile dupa livrare. Normele de aplicare vor fi gata peste 30 de zile, dupa care urmeaza licitatiile, asa ca pensionarii vor putea cumpara primele alimente ieftine din ianuarie 2012.

In "cosul de solidaritate" pentru pensionari vor fi incluse produse precum faina, zahar, ulei, malai si orez, dar si alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliul judetean sau, dupa caz, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Actul normativ stabileste ca, pentru implementarea programului, consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale, inclusiv cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pot infiinta societati comerciale ori pot extinde obiectul de activitate al societatilor existente, pentru derularea activitatilor de comert cu produse alimentare de baza exclusiv catre pensionari.

Proiectul a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii iulie, printr-un memorandum. Presedintele Traian Basescu declara, insa, atunci ca nu a incurajat initiativa privind cosul de solidaritate pentru pensionari, pe care a etichetat-o drept "populista", el apreciind ca "a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca oamenii".

Citeste si:

Basescu se delimiteaza de economatele pentru pensionari: “Nu-mi place ideea si stiu ca nu este sustenabila”